Китай ще прави боза по наши рецепти

С много идеи за смесени дружества се върнаха представителите на българския бизнес, участвали в делегацията на вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева по време на посещението ѝ в Китай от 16 до 23 октомври.

Китайските бизнесмени искат да направят България своя врата към Европейския съюз, заяви пред журналисти Венцислав Георгиев, президент на фирма за хранителни продукти, цитиран от БТА. За инвестиционните си планове бизнесът в Китай все още се колебае между България, Унгария и Полша. Предимството на нашата страната е по-ниската цена на труда, съизмерима с тази в Китай, според Георгиев.

Китайски специалисти, завършили в България в Сърбия, проявили интерес към технологии и рецепти за производство на боза. Голям бил интересът към внос на вино, създаване на предприятие за извличане на масло от семките на гроздето за нуждите на козметичната промишленост и смесено предприятие за производство на месни продукти, каза Кирил Вътев, президент на фирма за колбаси.

Съвместно разработване на софтуер договоря българска фирма, съобщи нейният мениджър Пламен Русев. По думите му, общи проекти в тази област ще се осъществяват през първата половина на следващата година.

В "Булгартабак холдинг" обмислят увеличаване на търговията с тютюни и в двете посоки. Георги Костов, директор на холдинга, каза че преди 15 години двете държави са си продавали годишно 3000 т различни сортове тютюн.

Споделяне

Още от Бизнес