Китай ще разреши на частни компании да добиват петрол и природен газ

Китайските власти ще разрешат на частни компании да започнат да добиват петрол и газ в страната. Това съобщи в понеделник електронното издание на руския в. Ведомости, като цитира хонконгския в. Стандард. Вестникът се позовава на съобщение на Комисията по контрола над природните ресурси на КНР.

В момента право да добиват петрол и газ в Китай имат само три големи държавни компании - Чайна нешънъл петролиъм корпорейшън, Чайна петролиъм корпорейшън и Чайна нешънъл офшор ойл груп.

Според съобщенията частните компании, които искат да участват в разработване на петролни находища в Китай, трябва да създадат съвместни предприятия с дъщерни компании на трите големи държавни корпорации или с местните власти.

Китайското министерство на земята и природните ресурси ще трябва да изработи проект за новите правила, които ще уточнят и кои находища ще бъдат достъпни за частния капитал. Все още не е определен срок за изработването на новите правила.

Китайските власти може да разрешат на частни инвеститори да влагат средства в газови находища, в енергетиката, водоснабдяването, както и в здравеопазването.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?