Китай ще строи край София първия умен град в Европа

В мегапроекта ще бъдат вложени над 2 млрд. евро, държавата насърчава проекта "Света София"

Китай ще строи край София първия умен град в Европа

Китай е избрал да гради край София първия интелигентен град в Европа, съобщи в. "Чайна Дейли" (China Daily). Мащабната разработка в българската столица ще е витрина на последните хайтек иновации както по отношение на офисите, така и на жилищните сгради, коментира изданието.

Проектът за изграждането на "Света София" в община Елин Пелин между селата Равно поле и Мусачево е представен през май по време на форум в Пекин по инициативата "Един път, един пояс".

Близо три месеца по-късно, на 2 август т.г., българското правителство одобри пакет от насърчителни мерки за реализацията на инвестиционния проект "Света София", но какви точно са мерките засега не се съобщава.

Проектът не е нов и за първи път беше представен у нас преди три години от дружеството "България Дивелопмънт Холдингс Лимитед" ЕАД, зад което стои китайският милиардер Стиван Ло. Тогава проектът беше анонсиран като най-големия увеселителен закрит воден парк в света с инвестиции от 1.5 млрд. евро и амбиция да бъде реализиран за четири години.

Три години по-късно развитието на проекта все още е на фаза изкупуване на земята за реализацията му. Процесът стартира с покупката на голф игрището "Света София" в село Равно поле, което беше собственост на Красимир Гергов, за около 10 млн. евро. Към момента има сключени предварителни договори за покупка на терени с частни лица от района. Отделно инвеститорът иска да купи и четири обекта от държавата, каза кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов пред Mediapool.

Досега инвеститорите не са се свързали с него, очевидно предпочитайки да работят директно с правителството. Ивайло Симеонов е първи мандат кмет на Елин Пелин, избран на местните избори през октомври 2015 г. с листата на ВМРО.

Включването на китайската телекомуникационна компания ZTE

Новото по проекта е включването на един от водещите телекомуникационни оператори в Китай – компанията ZTE. Тя участва с дъщерното си дружество ZTEICT като партньор на "България Дивелопмънт Холдингс Лимитед" ЕАД (BDHL).

"В началото BDHL имаше визията да притежава хардуерната технология, софтуер и решения за създаване на интелигентен развлекателен комплекс", казва Алберт Хунг Чао Хонг, вицепрезидент на BDH пред "Чайна Дейли".

Той обяснява, че преди две години ZTE се е обърнала към BDHL и е представила инициативата си за започване на концепцията за интелигентен град. "Тъй като ние споделяме подобна визия, решихме да работим заедно за изграждане на интелигентен търговски комплекс за развлечение, което прави проекта "Света София" първият по рода си проект за корпоративно ръководен умен град в Европа", казва Хун.

ZTE е добре запозната с България. Компанията има офис в София от 2007 г. "България има натрупан богат ИТ опит в области като програмирането и разработката на софтуер", казва Джан Дженхуи, изпълнителен вицепрезидент и генерален мениджър на глобалния маркетинг на ZTE. За това той е уверен, че проектът може да бъде реализиран, защото ще има местни кадри, които да изградят и поддържат ИТ инфраструктурата на бъдещия град. "В дългосрочен план, това ще бъде от голяма полза за ИТ индустрията по отношение на повишаването на стандартите ѝ за следващото ниво", казва Джан.

Освен това големият комплекс в столицата на България ще покаже най-новите високотехнологични иновации както за офиси, така и за жилищни площи.

Защо София

Китай е избрал да направи първият умен град в Европа в София, защото "България е стратегически разположена по историческия Път на коприната, намира се в Югоизточна Европа и свързва континента с Азия". Освен това сътрудничеството между двете страни постоянно се увеличава - двустранната търговия и инвестициите нараснаха с бързи темпове през последните години, пише "Чайна Дейли".

За последните десет години българският износ за Китай нараства над 6 пъти – от 78 млн. долара през 2006 г. до близо 480 млн. долара през 2016 г. В същото време вносът от Китай тръгва от 961 млн. долара през 2006 г. до над 1.149 млрд. долара през 2016 г., сочат данните на НСИ.

Освен инвестиционна дестинация на китайски капитали, в последните години Европа се превръща в любима дестинация за китайските туристи, като техният брой непрекъснато се увеличава. През 2015 г. над 12.5 млн. китайци са посетили Европа. Китайските туристи са привлечени от богатата история, културното наследство, модната индустрия и кулинарните специалитети на Европа. България предлага всички изброени предложения и то на достъпни цени, пише "Чайна Дейли". В публичните данни на НСИ няма информация колко китайци са посетили България.

Проект "Св. София" ще бъде лесно достъпен за местни и международни посетители, тъй като ще бъде разположен в столицата. Отнема само 20 минути от София и на 15 минути път с кола от международното летище на столицата, което е само на три часа полет от големите европейски градове.

В резултат на това проектът "Св. София" е стратегически разположен, за да води в иновациите на високите технологии и икономическото развитие.

Китайски мащаби

Площта, на която ще се разпростре бъдещият интелигентен град, е 1560 дка, сравними с десетократния размер на китайския парламент в Пекин, разположен на легендарния площад "Тянън мин" (Beijing's Great Hall of the People).

Мащабите на бъдещия мегакомплекс спрямо българските условия могат да бъдат сравнени с Великата китайска стена – 750 хил. кв.м развлекателен комплекс, 850 хил. кв. м първокласни офис площи, 1 млн. кв. м жилищни площи и инвестиция от 2.4 млн. евро, съобщава "Чайна Дейли".

Зад цифрите се крият модерен изложбен и конгресен център, централен бизнес район с 24 сгради тип кули, луксозен хотел с 2000 места, мегатърговски център с 250 магазина, многофункционална закрита арена с размера на три международни футболни игрища, най-големият закрит воден парк в света на площ от 52 000 кв.м с атракции за всички възрасти, луксозни апартаменти и голф клуб.

Очакванията са след приключването на първата фаза посетителите в комплекса са над 700 000 годишно.

Споделяне

Още от Бизнес