Китай склонен да подкрепи санкции срещу Иран

Китай се съгласи да участва в "сериозни преговори" в ООН по проблемите на иранската ядрена програма, заяви постоянният представител на САЩ в Световната организация Сюзън Райс, цитирана от световните агенции в четвъртък.

Консултациите в Съвета за сигурност на ООН за нова резолюция за въвеждане на допълнителни санкции срещу Иран ще започнат още следващата седмица, заяви и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. В консултациите ще участват както представители на т. нар. шесторка - САЩ, Русия, Великобритания, Китай, Франция и Германия - така и представители на други страни, заявила Клинтън.

В конферентен телефонен разговор между високопоставени представители на външните министерства на страните от "шесторката" китайската страна изразила готовност "да обсъжда конкретни потенциални санкции". Според американски дипломати тази формулировка отразява промяна в позицията на Пекин и създава реални възможности санкциите да бъдат договорени и гласувани от Съвета за сигурност през следващите няколко седмици.

Целта е резолюцията да бъде приета преди едномесечната конференция на ООН по проблемите на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, която ще се състои през май.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?