Китай смята да разшири сътрудничеството си с България

Китай ще разшири сътрудничеството си с България в областта на автомобилостроенето, енергетиката, селското стопанско, туризма и други сектори, съобщи електронното издание "Чайна дейли", цитирано от БТА.
Това е заявил китайският премиер Вън Цзябао на среща в Полша с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Двамата участваха в икономическия форум "Полша - Централна Европа - Китай", в който се включиха също така премиерът на Полша Доналд Туск и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа.

На срещата с Вън Цзябао Симеон Дянков подчерта, че България би желала да задълбочи още повече ползотворното си сътрудничество с Китай.

Китайският премиер обяви, че Китай открива кредитна линия за 10 милиарда долара за проекти за сътрудничеството с Централна и Източна Европа. Той уточни, че става дума за проекти в инфраструктурата, новите технологии и зелената икономика.

Китай ще поощрява националните компании да инвестират в ЦИЕ, каза още Вън Цзябао.

Във форума "Полша - Централна Европа - Китай" участваха близо 1000 представители на европейски и китайски фирми, а също и премиерите или техни заместници на България, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Румъния, Македония, Албания, Литва, Латвия, Естония, Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Хърватия и Сърбия.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?