Китай тества най-големия в света самолет-амфибия

Самолетът-амфибия AG600, който Китай обяви за най-големия в света, успешно премина първите си рулеви изпитания на писта в събота, съобщи агенция Синхуа, цитирана от РИА Новости.

Тестовете са проведени в град Чжухай (провинция Гуандун). Проверена е била системата за натоварване на самолета и способността му да държи зададена и впоследствие коригирана траектория на движение. Съобщава се, че системата е работила според очакванията.

Съобщените преди време планове на Китай бяха да извърши в средата на май тестовете на предназначения за гасене на пожари самолет. Тогава бе обявена, че първият тестови полет над земя ще се състои през май, а над водна повърхност – през втората половина на 2017 г.

Досега са проверени всички основни системи на машината – едновременната работа на четирите двигателя, успява ли автономно да се захранва с електроенергия за сметка на двигателите и други показатели. Екипажът на самолета ще е от трима души. В момента осем претенденти се подготвят за включване в състава за първия полет над земя.

Сглобяването на самолета приключи през юли 2016 г. в заводите на компанията "Чайна Авиейшън Индъстри Дженерал Еъркрафт" (China Aviation Industry General Aircraft) в заводите ѝ в Чжухай. Та има поръчки за производството на 17 самолета, чиято ена обаче не се съобщава.

Самолетът може да "качи" на борда си 12  тона вода за 20 секунди. Максималният товар на  AG600 при излитане е 53.5 тона. Дължината на корпуса му е 39.3 метра, размахът на крилете – 38.8 метра, а максималната дължина на полета е 4.5 хиляди километра.

Освен че е предназначен за гасене на пожари, самолетът е снабден с допълнително оборудване за мониторинг на морската среда, може да извършва товарни и пътнически превози, както и да се включва в проучвания за потенциални находища на природни богатства.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?