Китай твърди, че е действал открито и прозрачно при пандемията

Сн. БГНЕС

Президентът на Китай Си Цзинпин заяви, че страната му е действала по един открит и прозрачен начин във връзка с избухването на пандемията от коронавируса, съобщи Ройтерс.

Си увери, че Китай е положил конкретни усилия, за да помогне за спасяването на десетки милиони човешки животи по света по време на пандемията.

На церемония в Пекин в чест на лица, отличили се по време на борбата на Китай с болестта, Си каза, че страната е първата голяма икономика, която се е върнала към растеж през пандемията. Според него този факт показва силните способности и жизненост на Китай.

Сред отличените на церемонията бяха Чжон Наншан, висш експерт по респираторни заболявания, който идентифицира вируса на тежкия остър респираторен синдром през 2003 г. и който оглави усилията на правителстството и при сегашната пандемия, Чжан Боли, специалист по традиционна китайска медицина, оглавил изследванията за методи за лечение на болни от Covid-19, съчетаващи традиционни китайски медикаменти и западни лекарства, Чжан Дингуй, ръководител на болницата в Ухан за пациенти с коронавируса, и Чън Вей, която е военен медик, постигнал големи успехи при изследването на коронавируса и разработването на ваксина и методи за лечение на болните, допълва сайтът на телевизия Си Си Ти Ви.

Първият от четиримата получи Медала на Републиката, а останалите трима получиха титлата Народен герой. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?