Китай увеличава военните си разходи със 'скромните' 14.9%

Китай обяви, че ще увеличи военните си разходи със ''скромните'' 14.9% - 70.2 млрд. долара, съобщиха световните агенции в сряда. Говорителят на Общокитайското събрание на народните представители Ли Цзяосин съобщи, че увеличеният бюджет за отбрана ще се използва за по-високи заплати, модернизация, програми за борба срещу тероризма и други.

Цзяосин каза още, че допълнителните средства ще се използват, "за да се поддържа суверенитета и целостта на китайската територия и не представляват заплаха за която и да било страна".

Чуждестранни експерти обаче са на мнение, че реалният военен бюджет на Китай е много по-голям от официално обявената сума. Според властите в Пекин обаче бюджетът за отбрана на Китай е все още осем пъти по-малък отколкото този на САЩ.

За сравнение бюджетът за отбрана на САЩ за финансовата 2009 г. възлиза на 515 милиарда долара, което е със 7.5 на сто повече от миналата година. В тези разходи обаче не влизат средствата за кампаниите в Ирак и Афганистан.

Бюджетът за отбрана на Китай възлиза на 1.4 на сто от Брутния вътрешен продукт на страната. През 2008 г. увеличението на бюджета за отбрана спрямо предходната година бе 17.6 %. Тогава съседите на Китай и САЩ обявиха, че са загрижени от проектите за модернизация на китайските въоръжени сили.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?