Китай вдигна заплатите за сглобяване на iPhone заради многото самоубийства

Китайската компания Foxconn, която сглобява iPhone за Apple, повиши заплатите на служителите си с 25%. Както съобщава "Гардиън", компанията решила да вдигне възнагражденията заради зачестилите самоубийства сред работниците.

Според данните на Foxconn през февруари средната месечна заплата на заетите е 285-397 долара. В момента там се трудят около 1.2 млн. души. Те работят шест до седем дни в седмицата по 14 часа на ден.

Мениджмънтът на Foxconn се опитва да съкрати работното време на всеки зает, като предлага и компенсации за извънредния труд.

Foxconn е най-големият партньор на Apple в Югоизточна Азия. В заводите на компанията се сглобяват iPhone и iPad, както и Xbox 360 за Microsoft и компютри за Dell и Hewlett-Packard.

През юли 2010 г. Foxconn вдигна заплатите на работниците си отново заради масовите самоубийства. Тогава доходите на монтажниците нараснаха почти двойно, средната заплата на редови служител стигна 299 долара.

През 2010 г. тогавашният ръководител на Apple Стив Джобс заяви, че делът на самоубийствата в предприятията на Foxconn е по-малък, отколкото в САЩ. Той обаче призна, че ситуацията е "сложна". Тогава медиите коментираха, че самоубийствата в китайските заводи нанасят удар по репутацията на Apple.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?