Китай вербува американци през фалшиви профили в социални мрежи

Китай вербува американци през фалшиви профили в социални мрежи

Китайските разузнавателни служби използват фалшиви профили в LinkedIn, за да вербуват американци с достъп до правителствени и търговски тайни. Това казва в интервю за Ройтерс директорът на контраразузнавателната служба на САЩ Уилям Иванина.

По думите му служители от правоохранителните органи и контраразузнаването са уведомили администраторите на социалната мрежа, собственост на корпорацията "Майкрософт", за "супер агресивните" действия на Китай в нея. Към администраторите е отправен призив да закрият мнимите профили.

Иванина твърди, че кампанията на Пекин включва контакти с хиляди потребители на "ЛинкдИн", но не уточнява колко фалшиви профили са били открити, с колко граждани на САЩ са били установени контакти и какви успехи са постигнали китайците във вербуването.

По-рано британските и германските власти предупредиха своите съграждани, че Пекин използва "ЛинкдИн", за да ги вербува за шпиони. Но това е първият случай, когато официален представител на САЩ публично говори по този проблем и дава знак, че той е по-сериозен отколкото досега.

Пред Ройтерс Иванина препоръча на администраторите на "ЛинкдИн" да почерпят опит от "Туитър", "Гугъл" и "Фейсбук", които се прочистиха от мними профили, създадени вероятно от иранското и руското разузнаване.

Външното министерство на Китай оспори обвиненията на Иванина. "Ние не знаем с какви доказателства разполагат цитираните от вас отговорни американски представители, за да стигнат до тези изводи. Това, което те казват, е пълна безсмислица и има неясни мотиви", казва в отговор министерството.

Обаче по думите на Марк Уорнър, топдемократът в сенатската Комисия по разузнаване, експлоатирането на "ЛинкдИн" от Пекин "демонстрира колко далеч ще отиде китайското разузнаване и че предизвикателствата за контраразузнаването през XXI век са в свят, където всеки има своя онлайн отпечатък".

Пол Рокуел, ръководител на департамента по доверие и сигурност в "ЛинкдИн", потвърди пред Ройтерс, че компанията му е в контакт с правоохранителните агенции на САЩ заради шпионската кампания на Китай. "Ние правим всичко възможно, за да идентифицираме и спрем тази дейност"

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?