Китай видя "чужда" подкрепа за атентата в Урумчи

Извършителите на вчерашния атентат в столицата на северозападния китайски Синцзян-Уйгурски автономен район Урумчи са получили подкрепа от чужбина, заяви говорителят на китайското министерство на външните работи Хун Лей, цитиран от Ройтерс.

Хун посочи, че организаторите на нападението са действали при поддръжката на "терористични групировки извън китайските граници". Атентаторите освен това са били под въздействието на "религиозната екстремистка пропаганда, която се разпространява чрез интернет", допълни той.

 

Според китайски експерт извършителите на атаката са били обучени в чужбина от групировки като Ислямско движение за Източен Туркестан (ИДИТ) и са придобили боен опит в Сирия.

 

Терористите определено са много добре организирани и действат на малки, много компактни групи, обясни Пан Чжъпин. "Не е възможно да бъде разбита една малка група", предупреди той и направи мрачна прогноза, че "(такива нападения) ще продължат да се случват".

 

31 души загинаха и 94 бяха ранени при вчерашната атака на открит пазар в Урумчи - най-смъртоносната в историята в неспокойния Синцзян-Уйгурския автономен район. Китайски държавни медии обявиха днес, че нападението е било извършено от петима атентатори самоубийци.

 

Броят на самоубийствените атаки в Китай се увеличава, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Мнозинство от населението на Синцзян-Уйгурския автономен район са уйгури - тюркоезични мюсюлмани, които се оплакват от дискриминация и репресии от страна на властите. Според уйгурски изгнаници и правозащитни организации реалният проблем в областта е бруталната политика на Пекин, който налага религиозни, културни и езикови ограничения на уйгурите.

 

Американски специалист коментира, че китайските власти "изглежда имат метастазиращ вътрешен терористичен проблем". Кенет Либъртал, експерт по Китай в института "Брукингс", прогнозира, че ако Пекин изобщо промени политиката си в Синцзян-Уйгурския автономен район, то ще е в посока втвърдяване.

 

Никой не е поел до момента отговорността за нападението.

 

Китайските власти обвиниха за предишни атаки в Синцзян-Уйгурския автономен район Ислямското движение на Източен Туркестан, напомня Ройтерс. Според Китай и Съединените щати ислямистката групировка, която се бори за независимост на областта, е свързана с терористичната мрежа Ал Каида.

 

Някои китайски банки са спрели бизнес трансакциите в долари с афганистански банки във връзка с нападенията в Синцзян-Уйгурския автономен район в последно време, съобщиха
двама високопоставени банкови източници, цитирани от Ройтерс.

 

Причина за това е фактът, че уйгурските сепаратистки групировки като ИДИТ се обучават именно в Афганистан.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?