Китай влиза в тежък сблъсък с Австралия

Пекин съветва гражданите си да избягват Австралия заради расова дискриминация и насилие срещу азиатците

Китай влиза в тежък сблъсък с Австралия

Китай призова гражданите си да избягват да посещават Австралия, като ги предупреди за расова дискриминация и насилие срещу азиатците, предаде Асошиейтед прес, като отбелязва, че това изглежда е нов опит на Пекин да накаже Канбера за подкрепата ѝ за разследване на коронавирусната пандемия.

В предупреждение на китайското министерство на културата и туризма, публикувано късно снощи, се казва, че "поради отражението на пандемията от Ковид-19 има ръст на думите и делата на расова дискриминация и на проявите на насилие срещу китайци и азиатци".

"Министерството съветва китайските туристи да повишат бдителността си и да избягват да пътуват в Австралия", се казва още в предупреждението.

Като част от ответните си действия срещу Канбера Китай вече на практика спря вноса на австралийски ечемик, като наложи мита на стойност над 80 на сто върху селскостопанската култура. Пекин обвини Австралия в нарушение на правилата на Световната търговска организация чрез субсидиране на производството на ечемик и продажбата му в Китай на цена под производствената.

Седмица преди това Китай забрани вноса на говеждо от четирите най-големи австралийски кланици.

Австралия беше една от страните, искащи международно разследване на появата на коронавирусната пандемия и реакцията на Пекин на кризата.

Китайските власти отричат действията им срещу австралийския ечемик и говеждо да са свързани с тези призиви на Канбера, отбелязва АП.

Австралийският министър на туризма Саймън Бърмингам отхвърли предупреждението и заяви, че то не се основава на фактите. "Австралия се радва на едни от най-големите успехи в света в борбата с разпространението на Ковид-19 и когато съветите на здравните експерти позволяват, очакваме с нетърпение да посрещаме отново посетители от всякакъв произход в нашата безопасна и гостоприемна страна", заяви Бърмингам пред Ей Би Си.

Над два милиона китайски студенти посещават австралийски университети, като носят на страната 12 милиарда австралийски долара (8.3 милиона долара) годишно, отбелязва ДПА.

В австралийски медии и в социалните медии обаче се появиха информации за азиатци, тормозени на расова основа. Службата за борба с дискриминацията на най-населения щат Нови Южен Уелс съобщи за нарастване на сигналите за расизъм срещу азиатци, включително съобщения за наплюване, публични обиди и за тормоз заради носенето на маска, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?