Китай забрани създаването на съвместни предприятия със Северна Корея

Сн. ЕПА/БГНЕС
Китайските власти забраниха на физическите и и юридическите лица от Северна Корея (КНДР) да основават нови съвместни предприятия в Китай, съобщи ТАСС.
 
Мярката се съдържа в публикувано снощи разпореждане на министерството на търговията на Китайската народна република и влиза в сила от деня на публикацията. Освен да създават съвместни предприятия, физическите лица и стопанските субекти от КНДР няма да имат правото да създават предприятия с чуждестранен капитал, а вече създадените предприятия с тяхно участие няма да имат правото да разширяват капитала си.
 
Китайското министерство отбелязва, че тези мерки са свързани с изпълнението на чл. 12 от резолюция 2371 на Съвета за сигурност на ООН. 
От 15 август Китай въведе забрана за вноса на въглища, морски продукти, желязо, олово и рудите на тези метали от КНДР. Страните, вече сключили подобни договори с Пхенян, трябва да завършат вноса на закупените стоки до 30 дни от приемането на документа. В резолюцията се предвижда и забрана за създаване на нови съвместни предприятия със Северна Корея, както и увеличаването на капитала на вече съществуващите.
 
Освен това според резолюцията на ООН страните, в които работят севернокорейци, не трябва да увеличават броя им. Държавите не трябва и да допускат в пристанищата си кораби, обвинени в нарушаване на режима на санкциите, освен в случаи на крайна необходимост.
Споделяне

Още от Свят