Китай задържа служители на международна компания за търговски шпионаж

Четирима служители на минния гигант "Рио Тинто" са били арестувани в Китай по обвинени в търговски шпионаж и вземане на подкупи, предадоха световните агенции. Задържаните са австралийският гражданин Стърн Ху и трима китайски граждани.

Те са заподозрени, че "са използвани непозволени средства, за да научават търговски тайни" за китайския стоманодобив. Обвиненията срещу четирима може да доведат до присъди до  3 години затвор, а за особено тежки случаи и до 7 години лишаване от свобода. 

През последните дни са арестувани и китайски ръководители в областта на стоманодобива, заподозрени, че са предоставяли на Стърн Ху "търговски тайни". 

"Рио Тинто" е вторият по големина производител на желязна руда в света. Заедно с англо-австралийската фирма Би Ейч Пи Билитън, третият в света производител на желязна руда, "Рио Тинто" води с Китай трудни преговори за цените на желязната руда.  

През 2008 г. Австралия е изнесла за Китай желязна руда за 15 милиарда долара - това са 41 процента от китайския внос на желязна руда за този период. Австралийският премер предупреди Китай, че задържането на австралийския гражданин излага на риск сериозни икономически интереси.

Споделяне

Още от Свят