Китай задейства дипломацията на маските

Сн.: БГНЕС/FIUMICINO / Italy

Народна Република Китай изнася в Европа и по целия свят своите предпазни облекла и маски и своето ноу-хау, превъръщайки ги в ново средство за глобално влияние и за заличаване на пропуските ѝ в справянето с кризата Covid-19.

Днес втората по икономика в света държава, която успя да спре разпространението на вируса в провинция Хубей, навдига глава и започва дипломатическо настъпление във всички посоки, правейки се на добрия самарянин в Европа. В четвъртък за първи път китайското здравно министерство обяви, че страната няма нови случи на собствени заразени. По същото време броят на жертвите от коронавируса извън пределите на Поднебесната империя вече надвишава показателите на Китай, където са регистрирани 3245 смъртни случая. Китай се вдигна на крака с невероятна скорост и сега атакува, смята експерт от Института Луи в Сидни, цитиран от френския в. "Фигаро".

В сряда в Италия кацнаха триста китайски лекари, за да подадат ръка на своите колеги, заети в борбата със смъртоносната болест. Пекин твърди, че е изпратил лекарства или медицинска помощ на ‟десетки страни и международни организации", включително Италия, Пакистан, Тайланд, Япония, Южна Корея и Лаос и представя това като обратна благодарност. ‟Ние никога няма да забравим искрената помощ, която получихме от международната общност в най-трудните времена", каза представител на външното им министерство.

Хаосът в здравеопазването, който цари в Европа и САЩ, дава на режима прекрасна възможност да си върне предишната слава след първоначалните си грешки, когато не разрешаваше на китайските лекари да говорят, тъй като те още през декември предупреждаваха за положението в Ухан, което доведе до мащабното избухване на епидемията. Пекин пуска в правилния момент "дипломацията на маските", предлагайки на Италия съществена медицинска помощ, която през последната седмица с голяма мъка правеха и страните от ЕС и САЩ, независимо че лидерите им с всички сили се опитваха да афишират своята солидарност.

Пекин се втурна да помага и на Балканските държави, останали в преддверието на ЕС, като Сърбия, и неговият стар съюзник го прие с широко отворени обятия. "Европейска солидарност не съществува. Това е измислица. Ние възлагаме надежди на единствената страна, способна да ни помогне в тази сложна ситуация: Китайската Народна Република", заяви президентът Александър Вучич.

Коронавирусът изкарва на бял свят европейските и трансатлантическите слаби места от епохата на Търмп и азиатският гигатнт вече отдавна се е насочил към тази пукнатина. "Става дума за нова плесница на Западния алианс, и по-специално на Трансатлантическия. Китайската помощ за Италия изпъква още повече на фона на слуховете за хищническите опити на Тръмп да се сдобие с ваксини от германска лаборатория. Това е добре за имиджа на Китай", смята Наташа Касам от Института Луи.

Впечатляващият ръст на производство на медицински маски е недостатъчен да задоволи гигантските потребности на най-гъсто населената в света страна, докато властите са издали заповед за задължително носене на маски в предприятията и обществените места.

Междувременно правителството насърчава производителите да реагират на глобалното търсене, предчувствайки скритите икономически и дипломатически възможности. "Ние призоваваме китайските производители на медицински изделия да увеличат производството, за да задоволят не само местното търсене, но и търговските заявки зад граница", каза представителят на китайското външно ведомство.

Преди кризата Китай произвеждаше половината от медицинските маски на планетата и сега се готви към увеличение на пазарния си дял. Европейските страни обаче трябва да разчитат на други източници и преди всичко на самите себе си, за да подсигурят населението си в извънредната ситуация, свързана с коронавируса. Тук е и поредната главоблъсканица на западните лидери, които масово изнесоха производствата в Китай и сега плащат висока цена за своята производствена зависимост, заключва "Фигаро".

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус