Китай започна нова кампания за налагане на цензура в интернет

Китай започна нова кампания за налагане на цензура в интернет

Китай започна нова кампания за налагане на онлайн цензура, като блокира в своето интернет пространство още уебсайтове на чуждестранни медии и спря профили в социалните мрежи, предаде Ройтерс, като се позова на държавната информационна агенция Синхуа.

Усилията са предприети от миналия месец съвместно от китайското кибернетично управление, министерството на промишлеността и информационните технологии, бюрото за обществена сигурност и пазарния регулатор. Кампанията ще продължи до края на годината и ще наказва и разобличава уебсайтове, които извършват "незаконни и престъпни дейности", не "изпълняват своите задължения" за вземане на мерки за безопасност или са замесени в кражба на лична информация.

Напоследък Китай спря определени уебсайтове и профили в социалните медии. Интернет страниците на няколко чуждестранни медии, включително вестниците "Вашингтон пост" и "Гардиън", не са достъпни от края на миналата седмица. По този начин те се прибавиха към списъка от блокирани сайтове, сред които и този на Ройтерс.

Китайското онлайн издание за финансови новини wallstreetcn.com каза в понеделник, че е спряло своя уебсайт и мобилно приложение по искане на властите, но не даде подробности какви правила може да е нарушило.

Напоследък бяха спрени и различни профили в социалните медии, включително такива, които публикуват деликатни в политическо отношение материали и финансови новини.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?