Китай започва втори етап от реформата на армията по плана "Си Цзинпин"

Китай започва втори етап от реформата на армията по плана "Си Цзинпин"

Китайският президент Си Цзинпин обяви военно преструктуриране на китайската армия с цел да я превърне в по-малобройна, но по-боеспособна сила с подобрени възможности за съвместни операции, съобщиха централните медии в Пекин, цитирани от Ройтерс.

Планът предвижда нова, стегната структура от 84 бойни единици и е част от неколкогодишните усилия на Си да модернизира Китайската народоосвободителна армия (КНОА), като се наблегне на новите възможности, включително в киберпространството, електронната и информационната война.

Като председател на могъщата Централна военна комисия, Си е и главнокомандващ на китайските въоръжени сили.

Тези нови възможности "имат дълбоко и важно значение за изграждането на армия от световна класа", каза президентът на съвещание с командирите на новите военни съединения в щаба на КНОА в Пекин, цитиран от агенция Синхуа.

Всички 84 нови съединения са на обединено-корпусно равнище, което означава, че техните командири ще имат чин на генерал-майор или контраадмирал, съобщава днес вестник "Женмин жибао". Остава в сила планът за общо съкращение на армията с 300 000 души, обявен в края на 2015 г. от Си Цзинпин в рамките на всеобхватните военни реформи. Те предвиждат и създаване на съвместни оперативни командни структури до 2020 г. и преструктуриране на съществуващите военни окръзи в страната, както и намаляване на броя на войниците, особено на тези, които нямат бойни роли.

Още миналата година предишните 7 военни окръга се преформатираха в пет, а четирите военни отдела - щабен, политически, логистичен и по въоръженията - се реорганизираха в 15 агенции. Така всяко от 84-те бойни съединения ще спада към някоя от тези агенции.

Според генерала от резерва и военен експерт Сюй Гуанюй, цитиран от Ройтерс, това преструктуриране е втора фаза на военната реформа на президента Си. Структурната рамка на високо равнище вече е налице, а сега тази втора фаза засяга всички средни нива в армията", посочи той.

Споделяне

Още от Свят