Китай засилва контрола в интернет

Китай има намерение за засили още повече контрола върху потребителите на интернет, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Интернет се развива бързо и ние имаме много пропуски в контрола на онези, които го използват", заяви китайският министър на обществената сигурност Мън Цзянцзъ.

По думите му ще бъде създадена широка система за сигурност, която да обхваща интернет пространството.

В Китай има 338 милиона потребители на глобалната мрежа. Тя обаче редовно е обект на цензура от така наречената китайска киберполиция, наброяваща около 40 000 души. Те следят разпространяването на порнографски материали в интернет, на информации, подтикващи към насилие, но най-вече на критики срещу политическото ръководство.

Китайските потребители обаче все по-често прибягват до така наречените прокси сървъри, които им позволяват да заобикалят цензурата и да влизат дори в блокираните сайтове.

Въпреки цензурата обаче интернет в Китай се превърна в платформа, която работи доста ефикасно за разкриването на случаи на нарушения на човешките права и за разобличаването на корупцията сред държавните чиновници.

Така например през юни млада сервитьорка трябваше да получи тежка затворническа присъда, защото намушкала с нож партиен функционер, който поискал сексуални услуги от нея. Заради невижданата мобилизация в интернет в нейна защита жената избегна суровото наказание.

Споделяне

Още от България