Китай затвори фабрика за "Лего" менте за 30 млн. долара

Китай затвори фабрика за "Лего" менте за 30 млн. долара

Китайската полиция разби мрежа за производство на "Лего" менте на стойност 30 млн. долара , съобщи АФП.

Евтината имитация на популярната марка конструктори се е продавала на китайския пазар. Производство е на местната компания "Лепин" (Lepin). Логото на фирмата имитира това на датския гигант "Лего". Предлаганите продукти пък са копие на тези на популярната марка.

Имитациите са се произвеждали във фабрика в южнокитайския град Шънчжън. Тя е била претърсена от полицията по-рано през седмицата, а четирима души са арестувани.

Фабриката има повече от 10 производствени линии и е правела над 90 вида строителни блокчета. На мястото полицията открила 630 000 готови комплекта на стойност над 30 млн. долара.

На сайта на "Лепин" още могат да се видят продуктите, които са произвеждали. Те напълно наподобяват популярните серии на „Лего“ като „Сити“ или тези, свързани с популярни филми като "Междузвездни войни". Те се продавали на значително по-ниски цени от оригинала. Малка кутия от строителите на "Лепин" струвала 3 долара при 15 долара цена на подобен продукт на "Лего".

На сайта на "Лепин" вече се изписва съобщение, че продажбата на продуктите им спира от 1 май.

Според "Лего" китайската евтина имитация може да не отговаря на изискванията за безопасност.

Съвсем наскоро датската компания откри първия си собствени магазин в Пекин, в който се предлага реплика на Забранения град от строителни блокчета. Компанията има още два магазина в Шанхай.

Проблем с евтините китайски имитации имат много производители на различни видове стоки.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?