Китай заяви, че не е разполагал балистични ракети на границата с Русия

Китай заяви, че не е разполагал балистични ракети на границата с Русия

В последно време китайските въоръжени сили не са разполагали в Североизточен Китай междуконтинентални балистични ракети Ди Еф 41 ("Дунфън-41"). Това заяви говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин, цитирана от ТАСС. Тя отбеляза, че "това са само догадки на интернет потребители, които не отговарят на реалността".

Местни медии съобщиха по-рано, че Китай трупа нови стратегически оръжия в североизточната провинция Хейлунцзян, граничеща с Русия, където е преместил по-специално ракети "Дунфън-41". На тристепенните ракети с твърдо гориво "Дунфън-41" (или CSS-X-10 според класификацията на НАТО) може да се монтират разделящи се бойни глави, всяка от по 10-12 ядрени компонента с индивидуално насочване. Обсегът на тези ракети според различни оценки е близо 14 000 километра.

Вестник "Ведомости" коментира, че появата на китайски ракети с по 10-12 ядрени бойни глави и обсег 14 000 километра обаче не тревожи Кремъл, като се позовава на Дмитрий Песков, говорителя на президента Владимир Путин.

Не бива да забравяме, че КНР е стратегически партньор на Русия, а между партньори не е прието да се дрънкат оръжия. Затова политиците и експертите у нас са на единно мнение, че китайските ядрени комплекси явно не са насочени срещу Руската федерация, пише „Ведомости“.

"Ако информацията отговаря на истината, то (. . .) не възприемаме военното строителство в Китай като заплаха за страната ни", заяви пред журналисти президентският прессекретар Дмитрий Песков. Той отправи сигнал, че и Русия, и Китай ценят специалните отношения между двете държави - както в политически, така и в търговско-икономически план.

Военният експерт Константин Сивков е убеден, че ако Китай държеше да "сплаши" Русия, обратното, би монтирал свои ракети по-далеч от руските граници. Какъв е всъщност смисълът да разполага ядрени пускови комплекси там, където лесно могат да ги достигнат нашите оперативно-тактически ракетни комплекси? Като "Искандер", например. А изстреляните ракети можем да свалим със средства за противовъздушна и противоракетна отбрана, разсъждава той.

Според Сивков с разполагането на "Дунфън-41" във въпросния район Китай реагира на заплахите на Доналд Тръмп срещу него. По данни на някои аналитици китайските ракети ще може да стигнат САЩ най-много до половин час, ако летят през Северния полюс, а по трасето над Тихия океан - още по-бързо, отбелязва "Росийская газета".

"Тази демонстрация на китайския ядрен и военен потенциал е адресирана към вътрешната аудитория и към САЩ", заявява пред "Ведомости" политологът Владимир Дворкин. По думите му Москва няма намерение да се кара с Пекин по второстепенни въпроси.

Агенция Росбалт помества мнението на руския политик Дмитрий Гудков, разкритикувал във Фейсбук реакцията на руските власти след разполагането на китайски ракети край общата граница. "Значи се страхуваме от НАТО на противоположната граница, макар никога да не сме воювали с пакта. А от Китай, докарал балистични ракети край Далечния изток - хич", резюмира Гудков. "Какво е това - глупост или измяна?", се пита той.

Политикът споделя мнението, че китайските оръжейни системи край руската граница не са подходящи за война с Русия. Но същевременно пита: "Със сигурност ли искаме затруднения със САЩ заради Китай? А какво ще получим в замяна - разрешение да му доставяме за своя сметка безплатни горива (. . .)?".

Споделяне

Още от Свят