Китайка, ирландец и японец с Нобел за медицина заради принос в лечението на паразитни болести

Сатоши Омура, Юю Ту и Уилям Кембъл

Ирландецът Уилям Кембъл, японецът Сатоши Омура и китайката Юю Ту са тазгодишните носители на Нобеловата награда за медицина. Отличието им е присъдено за нови методи, които са революционизирали лечението на паразитните болести, включително маларията, предаде Ройтерс в понеделник.

Половината от наградата е присъдена на Юю Ту за откриването на артемисинин - лекарство, което значително намали нивото на смъртност при пациенти, страдащи от малария.

Другата половина от наградата си разделят Уилям Кембъл и Сатоши Омура за разработването на ново лекарство, помогнало на битката срещу речна слепота, лимфната филариаза, елефантит, което е ефективно и срещу други паразитни болести.

Лауреатите за Нобеловата награда за медицина се определят от Кралския Каролински медицинско-хирургичен институт в Стокхолм, Швеция. Отличията се връчват от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.

Първата Нобелова награда за физиология или медицина е връчена през 1901 г. на Елим Адолф фон Беринг /Германия/ "за работата му върху серумната терапия, специално за прилагането ѝ при дифтерия, с което отваря нов път за медицинската наука и дава на лекарите победоносно средство против болестта и смъртта".

Миналата година с Нобеловата награда бяха удостоени американецът Джон О'Кийф, работещ във Великобритания, и норвежката семейна двойка Мей-Брит и Едвард Мозер. Отличието им бе връчено за откритията им за клетки, съставляващи позиционираща система в мозъка. Учените изследват клетъчната биология на главния мозък.

Сред по-известните учени, получили Нобеловата награда за физиология или медицина, са: Иван П. Павлов /Русия/ /1904/, Роберт Кох /Германия/ /1905/, Александър Флеминг /Великобритания/ /1945/, Джордж Бидъл /САЩ/, Едуард Тейтъм /САЩ/, Джошуа Ледърбърг /САЩ/ /1958/ и други.

Във вторник се очаква да бъде обявен носителят на отличието в категория физика, в сряда - за химия, а в петък - за мир. Следващият понеделник – 12 октомври, ще станат известни носителите на наградата за икономика. Все още не е ясно кога ще бъде обявен отличеният с Нобелова награда за литература.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество