Китайска компания изкупи една четвърт от акциите на "Хилтън" за 6.5 млрд. долара

Столичният хотел "Хилтън"

Китайската компания "Ейч Ен Ей груп" (HNA Group) е придобила 25% от хотелската верига "Хилтън" (Hilton) за 6.5 милиарда долара, предадоха агенциите, като се позоваха на съобщение от компанията.

"Ейч Ен Ей Груп“ ще плати премия от 26.25 долара на акция. Книжата на хотелската верига се търгуваха приблизително за 23 долара за акция в ранната търговия в понеделник, отбелязва ДПА.

Очаква се сделката да бъде финализирана през първото тримесечие на 2017 г.

Китайската компания купува акциите от инвестиционната група "Блекстоун" (Blackstone), чийто дял спада до 21%.

Реакцията на инвеститорите от новината за сделката беше положителна.

В България има само един хотел, който оперира под бранда "Хилтън". Той се намира в центъра на София в близост до НДК и е собственост на пловдивската инвестиционна група в недвижимите имоти "Галакси инвестмънт груп", която е на основателите на "Винпром Пещера" Антон Щерев и Атанас Петров. Те купиха хотела през 2015 г. от лобиста Спас Русев.

Американските хотелски вериги напоследък са привлекателни за китайските инвеститори.

По-рано тази година консорциум, свързан с китайския застраховател "Анбанг" (Anbang), неочаквано оттегли предложението си за американската хотелска верига "Старууд" (Starwood), която бе купена от след това от "Мариот" (Marriott).

През 2014 г. "Анбанг" купи известния нюйоркския хотел "Уолдорф-Астория" (Waldorf Astoria New York) от "Хилтън" за 1.95 милиарда долара.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?