Китайска провинция на границата с Русия обеща награда за спиране на незаконни влизания

Китайска провинция на границата с Русия обеща награда за спиране на незаконни влизания

Североизточната китайска провинция Хейлунцзян предложи награда до 5000 юана (около 640 евро) за хора, които помагат за залавяне на идващи от Русия пътници, прекосяващи незаконно границата, след тревожно покачване на броя на "внесени" заразени с новия коронавирус, предаде Франс прес.

Опасявайки се от нов епидемичен взрив, след като овладя появилата се през декември епидемия, Китай от края на март на практика е спрял влизането на чужденци на своя територия и съществено е намалил международните полети. Повечето нови случаи на заразяване са на прибрали се у дома китайски граждани.

Провинция Хейлунцзян съобщи вчера за 79 нови заразени сред пристигащите от Русия, с което общият брой на "внесените" заразени става 326 души. Вчера провинциалните власти обявиха награда от 3000 юана за хора, които сигнализират незаконни прекосявания на границата с Русия и 5000 юана при залавяне на нарушителите и предаването им на властите.

В най-засегнатия от "внесени" заразени град Суйфънхъ и в провинциалната столица Харбин е въведена 28-дневна карантина и тестове за пристигащи от чужбина.

Към днешна дата в Русия по официални данни има 21 102 заразени с новия коронавирус. По оценка на китайското външно министерство в Русия в момента има над 100 000 китайци.

През последното денонощие в Китай са регистрирани 46 нови случая на коронавируса и един починал, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на здравните власти в Пекин.

В Китай повечето от заразените - 36 души - са пристигнали от чужбина. Общият брой на внесените от чужбина случаи на коронавируса в страната достигна 1500, от тях близо 600 вече са изписани от болниците.

По последни данни общият брой на разболелите се от Ковид-19 в Китай е достигнал 82 295, от които 3 342 са починали, 77 816 са излекувани и изписани от болниците. На лечение продължават да се намират 1 137 пациенти, от които 113 са в тежко състояние.

В провинция Хубей, епицентърът на коронавирусната инфекция, през последното денонощие отново няма нито един случай на заразяване, но е регистриран един смъртен случай.

От началото на април китайските власти публикуват статистика за безсимптомните случаи. През последното денонощие са регистрирани 57 такива случая, три от които са на пристигнали от чужбина. Под медицинско наблюдение се намират 1 023 души с положителни проби и отсъствие на симптоми на заболяването.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус