Китайска журналистка осъдена на седем години за разгласяване на държавна тайна

Китайската журналистка Гао Юй.

Китайската журналистка Гао Юй бе осъдена на седем години затвор и лишаване от политически права за една година за разгласяване на държавна тайна, съобщи пекински съд,
цитиран от ТАСС.

Седемдесет и една годишната Гао Юй е арестувана през май 2014 г. по подозрение в предаване зад граница на секретни партийни документи. Преди това, през 1994 г., тя вече е осъждана на шест години затвор по сходно обвинение.

Ройтерс отбелязва, че правозащитници са осъдили арестуването на Гао и процеса срещу нея, който според тях е доказателство за разширяване на репресиите срещу инакомислещите. Миналия месец на заседание на Съвета по правата на човека на ООН САЩ призоваха Китай да освободи Гао.

Очаква се, че китайката ще обжалва присъдата си.

Гао е обвинена, че е разгласила документ на Китайската комунистическа партия за опасностите, които крият "седемте погрешни идеологии", включително "универсалните ценности" на човешките права, каза неин адвокат. Гао е обвинена, че е предоставила документа на ръководителя на действащия от чужбина сайт "Мирър букс" Хо Пин, който обаче твърди пред Ройтерс, че Гао не му е предавала въпросните материали.

От пресслужбата на Държавния съвет на Китай и от съда в Пекин не са отговорили на молбата на Ройтерс да коментират случая.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?