Китайската армия стояла зад целенасочените хакерски атаки

Секретно специално звено на китайската армия е най-вероятно една от най-подготвените групи за кибершпионаж, съобщи американската компания Мандиант, която е специализирана в сферата на сигурността, цитирана от ББС.

Според Мандиант Отдел 61398 на китайската армия стои зад кражбата на "стотици терабайти данни" от поне 141 организации из целия свят. Секретната група хакери е разположена в сграда в Шанхай. Китай моментално отрече доклада на американската компания като недостоверен и отрече да стой зад хакерските атаки.

"Хакерските атаки са наднационални и анонимни. Изключително трудно е да се определи техният източник.. Ние не знаем какви доказателства са използвани, за да се напише този т. нар. доклад", коментира говорителят на китайското външно министерство Лий Хонг. Той определи доклада като "безотговорен и непрофесионален".

ББС съобщава, че изпратеният да снима сградата репортерски екип е бил задържан от военните, а журналистите са били освободени, след като са се съгласили да предадат записите си.

В доклада на Мандиант се казва още, че данните, събрани по време на проучването, са показали, че "групировките, извършващи хакерски атаки, са базирани предимно в Китай и китайското правителство е наясно с това".

Една от най-специализираните за тази цел организации в Китай е ЕйПиТи 1 (APT1).

"Това е организация, която извършва кибершпионаж на широк кръг от цели поне от 2006 година. Нашите наблюдения са, че това е една от най-специализираните групи, ако се съди по обема на откраднатите данни. Тя най-вероятно се спонсорира от китайското правителство", се казва в доклада.

"Ние вярваме, че APT1 развива своята дейност толкова продължително време, защото се ползва с директната помощ на правителство", казват Мандиант.

Американската компания обявява, че е проследила хакерската активност на APT1 до 12-етажна сграда в Шанхай, която се намира в същия район, където е и Отдел 61398 на китайската армия.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?