Китайската армия вече има самолетоносач

Китайската Народноосвободителна армия получи в неделя своя първи самолетоносач - възстановен бивш съветски кораб, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

 

Церемонията по включване на самолетоносача в китайските военноморски сили се състоя в североизточното пристанище Далян. На бившия съветски кораб, кръстен някога "Варяг", след дълго преоборудване в китайски док бе издигнато държавното знаме на КНР, а също така флаговете на Народноосвободителната армия и на военноморския флот. Влизането му в строя ще стане по-късно, съобщи англоезичният вестник "Глобал таймс", без да добави уточнения.

 

Напрежението в Азиатско-Тихоокеанския регион се засили напоследък, когато Китай потвърди решимостта да брани териториалните си претенции пред Япония, Виетнам и Филипините.

 

Пекин реши също да отмени насрочена церемония по повод 40-та годишнина от нормализирането на отношенията между Китай и Япония. Необитаемият архипелаг Сенкаку в Източнокитайско море, наричан в Китай Дяоюй, още от 70-те е ябълка на раздора между двете най-мощни икономики в Азия.

 

Регионални сили като САЩ и Япония приканиха Китай да обясни защо има нужда от бившия съветски кораб, който купи от Украйна през 1998 г. Миналата година Пекин потвърди намерението си да модернизира стария самолетоносач, като изтъкна, че корабът няма да заплашва съседните страни и ще бъде използван за обучение и научни изследвания.

 

Китайската Народноосвободителна армия - най-голямата в света, е изключително дискретна, що се отнася до програмите ѝ за отбрана, щедро финансирани с растящи темпове благодарение на стабилното икономическо развитие на страната.

 

През май Пентагонът посочи в доклад, че Пекин ще вложи огромни средства в модернизация на своите военновъздушни сили, подводниците, противокорабните и противосателитните си оръжия.

 

Те може да бъдат използвани, за да се спре достъпът до стратегически зони като южната част от Източнокитайско море, се твърди в документа, според който Пекин изразходва за отбрана между 120 и 180 милиарда долара.

Споделяне

Още от Свят