Китайската "Huawei" ще изгражда мрежата на третия GSM

Китайската компания "Huawei" ще изгради основната част от мрежата и 60 % от базовите станции на третия GSM оператор в България. За осигуряването на оборудването за останалата част от мрежата на оператора ще бъде избран втори доставчик.

Китайската компания е избрана с конкурс сред още 7 водещи производители на оборудване на световния телекомуникационен пазар, съобщи в сряда главният изпълнителен директор на БТК Уилям Ейлуърд.

Ейлуърд потвърди намерението на телекома да пусне третия GSM през април догодина, като до средата на 2005-та се постигне покритие на над 95% от населението в България.

Миналата седмица Комисията за защита на конкуренцията даде "зелена светлина" на третия мобилен оператор с решението си, че няма държавна помощ в стойността на лиценза от 54 млн.лв., получен без търг като част от приватизационния конкурс за БТК. Срещу третия мобилен оператор в България обаче се води дело във Върховния административен съд по жалби на първите двама оператори МобилТел и ГлоБул и на прокуратурата.

Очаква се решението на КЗК също да бъде обжалвано в съда от конкурентите на БТК.

От телекома днес съобщиха, че офертата на избраната фирма доставчик "Huawei" е била най-добрата комбинация между високо качество и конкурентна цена. Сред клиентите на Huawei са основният оператор в Китай China Telecom, водещият мобилен оператор China Mobile, а също така гиганти като British Telecom, NEUF Telecom, AIS, Telefonica и други.

Днес бе осъществен първия официален тестови разговор в GSM мрежата на БТК, с участието на вицепремиера Николай Василев.

Пред медиите Василев заяви, че пускането на третия GSM оператор в България е закъсняло над 5 години. Той посочи БТК като добър пример как се изпълняват ангажиментите след приватизацията

В момента GSM мрежата ни е активна само на територията на София, но много скоро тестови разговори ще има и в други градове в България, каза преди експеримента Уилям Ейлуърд.

Главният изпълнителен директор на БТК потвърди думите си отпреди седмица, че при стартирането си през април догодина третия мобилен оператор ще предложи на потребителите поне 20% по-ниски цени от двата действащи в момента оператори. Ейлуърд обеща третия оператор да предложи и по-добро качество на потребителите на мобилни услуги.

Номерата на новия GSM ще започват с код 087.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?