Китайската икономика едва ли повече ще се върне към двуцифрен растеж

Икономическият растеж на Китай се забави до 8.9% през последното тримесечие на 2011 г. в сравнение с предходната година, което показва, че най-бързият мотор на растеж в света показва признаци на понижение.

По данни на държавната статистика ръстът на БВП през 2012 г. е бил 9.2%, в сравнение с 10.4% през 2010 г., а номиналният му обем достига 7.4 млрд. долара.

Глобалната икономика е все по-зависима от Китай за своя растеж. Нарастването на китайската икономика създава търсене за стоки в много развиващи се страни и на индустриални продукти и услуги от богатите държави. Китай, която е втората по големина икономика в света, стана и една от водещите дестинации за чужди инвестиции.

За пръв път тримесечният темп на нарастване на китайската икономика слезе под 9% в средата на 2009 г., отбелязва агенция Блумбърг. Обемът на производство на тежката промишленост се е увеличил през 2011 г. с 14.3% на годишна база, а леката промишленост – с 13%.

На подобни показатели могат да завиждат почти всички страни в света, още повече, че те са по-високи от прогнозираните от експертите, пише "Уолстрийт джърнал", който обаче напомня, че средногодишният ръст на китайската икономика през последните 30 години е бил 10 процента.

През 2012 г. Китай ще остане единствен локомотив на световния растеж, на фона на вероятната рецесия в Европа и велия ръст в САЩ, но и този ресурс постепенно се стопява.

Според експерти, цитирани от "Уолстрийт джърнал", през 2012 г. ръстът на китайската икономика няма да надвиши 8%, а през 2013-2016 г. ще бъде средно 6.6 процента.

Проблемът е в това, че китайските власти нямат особено голямо пространство за пазарно стимулиране на икономиката.

Последния път, когато китайската икономика се забави значително, беше в края на 2008 г., когато светът изпадна в рецесия. Китайските власти отговориха с програма за стимули от 4 трилиона юана (586 млрд. долара), като заемното финансиране мина през държавни банки. Така, независимо от глобалния икономически спад, Китай отбеляза ръст от 9.2% през 2009 г.

Стимулите обаче имаха и други последици – инфлация, балон на пазара на недвижими имоти и лоши кредити, чийто размер е трудно да се оцени. През цялата 2011 г. китайските власти се опитваха да удържат ръста на цените и сега едва ли ще отпуснат ново заемно финансиране, които може да подкопае постигнатите резултати.

Като цяло, ние се нуждаем от план в отговор на влошена външна среда, но без да  намаляваме усилията да удържаме по-бърз скок на цените, заяви управителят на китайската централна банка.

Дори ако Пекин реши да натисне газта, потенциалното ниво на растеж на китайската икономика вече не е това, което беше. Числеността на работната сила вече стигна платото и скоро ще започне да спада, а намаляващата възвращаемост за бъдещи инвестиции означава, че двуцифреният растеж ще спомен от миналото.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?