Китайската компания PetroChina влиза в канадски проект за шистов газ

Китайската газово-петролна компания PetroChina се е договорила да купи 20% от акциите в проекта Grounbirch за добива на шисков газ в Канада. Това съобщи в петък деловият всекидневник Business China. Продавач на акциите е британско-холандската компания "Роял Дъч Шел" (Royal Dutch Shell).

Официално не се съобщава сумата на сделката, но в медиите тя се оценява на около един милиард долара. Ден по-рано от PetroChina съобщиха на Ройтерс, че сделката вече е одобрена от китайските и канадските регулаторни органи.

Транзакцията ще стане част от глобалното сътрудничество на PetroChina с Shell, за което компаниите се договориха още миналата година. Капацитетът на добив на Groundbirch в канадската провинция Британска Колумбия ще е около 125 милиона кубически фута (около 3.5 млн. куб. м.) газ в денонощие.

В последните години Китай активно придобива енергоресурси в целия свят и вече влезе в няколко газово-петролни проекта на канадския пазар. Така през 2009 г. PetroChina плати 1.7 млрд. долара за закупуването на 60% от добива на новите петролните залежи в Канада. През 2010 г. корпорация Sinopec купи от американската ConocoPhillips около 10% от акциите в Sуncrude Canada.

В началото на 2011 г. бе съобщено също, че PetroChina се е договорила с канадската EnСana за придобиването срещу 5.4 млрд. долара на 50-процентен дял от проекта за добива на шистов газ Cutbank Ridge.

Китай е един от най-големите потребители на енергоресурси в света. През 2010 г. страната, по данни на Международната енергийна агенция, стана световен лидер в потреблението на енергия и достигна САЩ. Според данните за 2011 г. Китай се превърна в най-големия вносител на въглища, догонвайки Япония.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?