Китайската национална ядрена корпорация с интерес към проекта "Белене"

Китайската национална ядрена корпорация с интерес към проекта "Белене"

Китайската национална ядрена корпорация има интерес към изграждането на атомна централа в Белене, съобщи правителствената информационна служба в понеделник.

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова са се срещнали с представители на китайската корпорация по тяхна инициатива.

Проектът "Белене" беше спрян преди години по време на първото правителство на ГЕРБ като нерентабилен. Около президентските избори прокуратурата се активизира и повдигна обвинения срещу трима бивши министри на икономиката и енергетиката във връзка с проекта.

Миналата седмица правителството даде зелена светлина на изплащането на 600 млн. евро на руската "Атомстройекспорт" за произведените два реактора по спрения проект.

След като "Национална електрическа компания" ЕАД заплати на "Атомстройекспорт" дължимата според арбитражното решение сума, тя ще придобие оборудването. "Това ще позволи отделяне на активите в проектна компания и стартиране на процедура за приватизация", е посочено в съобщението на правителството.

Приватизацията на активите на АЕЦ "Белене" е един от лансираните варианти за рестарт на проекта "Белене", за който периодично се твърди, че има интерес от страна на инвеститори.

Премиерът в оставка Борисов е обяснил на китайските представители, че проектът "Белене" би могъл да се реализира на пазарна основа, без държавна инвестиция и без договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия.

Представителите на китайската корпорация са потвърдили готовност за участие в реализацията на проекта при подобни условия, е посочено в правителственото съобщение.

Китайската национална ядрена корпорация е наследник на китайското министерство на атомната енергетика.

Компанията е една от водещите в сектора в международен план като работи по целия спектър – от разработване на мини, проектиране, изграждане и опериране на ядрени реактори до съхранение на отработено ядрено гориво.

В момента корпорацията оперира 16 реактора в Китай и изгражда допълнително още девет.

Китайската национална ядрена корпорация е единственият производител на ядрено гориво в Китай. Компанията има 100 дъщерни фирми, служителите ѝ са над 100 000.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?