Китайската полиция е застреляла двама уйгури

Китайската полиция е застреляла двама уйгури в Урумчи, главния град на Синцзян-Уйгурския автономен район в Западен Китай, съобщи ББС в понеделник.

Правителството съобщи и за трети "нарушител на закона”, който е бил ранен.

Според местните власти, цитирани от Франс прес, полицаите стреляли, след като въоръжени с колове и ножове уйгури се насочили към тях. Полицаите твърдят, че до стрелбата се стигнало, след като те се намесили, за да предотвратят нападение

на трима уйгури срещу техен сънародник. Стотици полицаи за борба с безредиците и други членове на силите за сигурност са отцепили временно квартала, където станал инцидентът. Магазините и ресторантите в околността са спрели работа.

Репортер на хонконгска радиостанция съобщи, че са били простреляни и двама служители на реда.

Новите случаи на насилие идват след, като китайските власти обявиха, че редът в Урумчи е възстановен. Миналата седмица най-малко 180 души загинаха в етническите сблъсъци в града, а 1680 бяха ранени.

В Синцзян-Уйгурския автономен район живеят 8.3 милиона уйгури, които изповядват исляма. Някои от тях критикуват политическите и религиозни репресии, извършвани от централната власт под претекст за борба с тероризма. В автономния район действа сепаратистката групировка "Източен Туркестан", която се бори за отделяне на територията от Китай.

Споделяне

Още от Свят