Китайската полиция спаси 89 деца при акция срещу трафиканти на хора

Китайската полиция спаси 89 деца при акция срещу трафиканти на хора

89 деца са били спасени, а 355 заподозрени за трафик на хора – задържани, по време на мащабна акция в няколко китайски провинции, започната от местаната полиция на 18 декември, съобщава във вторник Франс прес.

Разследващите са предприели действия в общо 9 провинции, като откритите деца са настанени в санаториуми докато се издирват родители им.

От малчуганите са взети ДНК проби, за да може близките им по-лесно да бъдат намерени чрез китайската национална база с генетични данни, създадена за да се предотврати трафикът на деца, припомня Франс прес.

Трафикът на деца в Китай е сериозен проблем, като много анализатори смятат, че той се задълбочава от политиката на местните власти да забраняват на семействата да имат повече от едно дете.

Това е превърнало момчетата в Китай в много търсена "стока". Бебе момче може да се купи в някои китайски провинции за 30 000 юана (3640 долара – бел.ред.) и после да бъде препродадено в други провинции за 70 000 - 90 000 юана.

От 2009 г. китайското министерство на обществената сигурност засили мерските срещу трафикантите на деца и оттогава са разбити 11 000 трафикантски мрежи и спасени над 54 000 деца, допълва Франс прес.

Споделяне

Още от Свят