Китайската ядрена корпорация готова да играе в търг за АЕЦ "Белене"

Срещата на представителите на CNNC с Томислав Дончев и Теменужка Петкова

Намерението на Китайската Национална Ядрена Корпорация (CNNC) да участва в евентуалното провеждане на процедура за избор на инвеститор в спрения проект за строежа на АЕЦ "Белене" е било потвърдено от нейни представители в четвъртък. Това е станало по време на тяхна среща с вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова в Министерския съвет, съобщиха от енергийното ведомство.

Интересът на китайците да влязат в прекратения през февруари 2012 г. ядрен проект бе обявен в края на 2016 г. след като България бе принудена да плати 620 млн. евро на руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) за произведено ядрено оборудване за проекта.

След това CNNC отново демонстрира желание да участва в проекта, а в интервю за Mediapool преди месец Томислав Дончев заяви, че инвеститорският интерес към АЕЦ "Белене" се запазва, а правителството до края на 2018 г. ще тества пазара като обяви процедура или за приватизация на проекта, или за инвеститор. Той обаче отбеляза, че всички потенциални кандидати, с които досега е говорено предпочитат да работят в съдружие с държавата.

Откакто се заговори за възобновяване на проекта след осъждането на страната ни да плати на АСЕ за произведеното оборудване, представителите на правителството повтарят, че ако това стане, за реализацията му няма да се отпускат държавни гаранции, нито ще се подписват дългосрочни договори за изкупуване на тока.

Сега това отново е било подчертано пред представителите на китайския инвеститор. Те били информирани, че евентуалната реализация на АЕЦ "Белене" ще премине през провеждане на конкурсна процедура за избор на стратегически инвеститор.

Кандидат-вложителят бил информиран също така, че доставеното от "Атомстройекспорт" оборудване за спрения проект се съхранява съгласно инструкциите на заводите-производители.

От Министерството на енергетиката припомнят, че съгласно решение на парламента от март във ведомството е сформирала работна група, която да анализира възможните варианти за използване на наличното за проекта "Белене“ оборудване по най-добрия начин.

За интереса на китайска енергийна компания към ядрения проект се говореше и през 2011 г. преди прекратяването му, когато също се търсеше инвеститор, който да осигури недостигащите на правителството средства за проекта, оценяван на 20 млрд. лв. Тогава като първи мандат министър-председател Борисов обясни, че "китайската НЕК" иска да купи наши енергийни проекти, сред които и "Белене" но се притеснявала от руската ядрена технология, по която се планира да се строи атомната централа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?