Китайски агенти се опитват да вербуват германски депутати

Китайски агенти се опитват да вербуват германски депутати

Китайски агенти се опитват да вербуват представители на германския Бундестаг, съобщава в. "Зюддойче цайтунг", позовавайки се на информирани източници. Те твърдят, че по инициатива на министерството на държавната сигурност в Пекин, в социалната мрежа LinkedIn са били създадени не по-малко от 500 фалшиви акаунта, чрез които се установяват контакти със сътрудници и депутати в парламента, предлагайки им пари за експертни анализи и вътрешна информация.

Директорът на немското разузнаване - Федералната служба за защита на конституцията (BfV) Ханс-Георг Маасен е предупредил за "мащабни опити" за проникване на китайски шпиони в парламента, министерства и други държавни структури, отбелязва изданието.

Единственото нещо, за което китайските агенти не лъжат, е тяхната националност, отбелязва изданието.

Човек, който през 2016 г. се е регистрирал в LinkedIn като "китайския мениджър Джейсън Уан", се свързал в интернет с един от депутатите в Бундестага от фракцията на ХДС/ХСС, похвалил неговите експертни заключения в областта на външната политика и му предложил 30 хил. евро за изготвяне на "аналитични материали", пише "Зюддойче цайтунг".

Уан създавал впечатление на сериозен човек, доколкото сред неговите приятели в социалните мрежи е имало германски политици и известни изследователи. Депутатът започнал кореспонденция с китайския "мениджър", но германското разузнаване разбрало за това и своевременно уведомило депутата за възможната опасност.

"Зюддойче цайтунг" разказва и за друг случай, в който китайски шпионин установява контакт със сътрудник от екипа на друг депутат в Бундестага. Впоследствие този сътрудник е летял няколко пъти до Китай и е получил 10 хил. евро за "изследвания".

По информация на вестника, пътуванията на немски държавни служители в Китай са една от основните цели на китайските шпиони, тъй като на своя територия китайските спецслужби използват всякакви възможности да заразят с вируси мобилните телефони и лаптопи на чужденците, станали обект на шпионаж. По този начин те стават по-податливи на натиск.

Китайската разузнавателна мрежа

Предполага се, че китайският разузнавателен апарат има над 1 милион служители.

През април шефът на германското разузнаване призова за бдителност спрямо китайските инвестиции или закупуване на германски високотехнологични компании. Маасен предупреди, че загубата на ключови технологии може да навреди на германската икономика.

Миналата година BfV предупреди, че китайските разузнавателни служби използват фалшиви профили във социалните мрежи (като LinkedIn), за да събират лична информация за германски официални служители и политици.

Руските шпиони са по-предпазливи от китайските

В последните години западните държави признават, че са обект на засилена интервенция от страна на руските спецслужби и хакери. Китайските шпиони обаче са по-опасни, според данни на германското правителство. Целта на Русия е предимно да всява хаос и руши, докато за Китай най-важно е да завоюва влияние, което може да контролира дълго време, което е далеч по-опасно, пише "Зюддойче цайтунг".

Високопоставен служител на германските спецслужби коментирал пред изданието, че руските шпиони са много по-предпазливи в сравнение със своите "безцеремонните и нагли" китайски колеги.

Споделяне

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?