Китайски дисидент напусна американското посолство в Пекин след високи гаранции за свободата му

Слепият правозащитник Чън Гуанчън остава в страната си след обещанието на властите да не го закачат

Чън Гуанчън

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън даде в сряда гаранции за ангажимента на американското правителство към съдбата на слепият китайски правозащитник Чън Гуанчън. Дисидентът напусна американското посолство в Пекин, където се укриваше в продължение на шест дни, съобщиха в сряда световните информационни агенции. Той стана повод за дипломатическо напрежение между Китай и САЩ навръх годишните стратегически преговори между двете държави.

Гуанчън е напуснал посолството малко след като държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пристигна в Пекин за участието в преговорите, които останаха в сянката на съдбата на самоукия адвокат, пише Асошийтед прес, цитирана от БТА.

Дисидентът излежаваше присъдата си от 20 месеца под домашен арест, когато избяга от дома си в края на миналата седмица. Впоследствие се оказа, че той е
потърсил убежище в американското посолство. Гуангчън напусна посолството, откъдето съобщиха, че е избрал да остане в Китай.

Веднага след като е напуснал мисията, той е отишъл в болницата, придружен от посланика на САЩ, за да получи лекарска помощ. По пътя Чън се е обадил на адвоката си, който обяви, че клиентът му вече е свободен и е получил гаранции за това от китайските власти.

"Съединените щати ще останат ангажирани с китайския правозащитник Чън Гуанчън, избрал да остане в Китай", заяви Хилари Клинтън.

Преди изявлението ѝ китайската държавна агенция Синхуа съобщи, че Чън е напуснал посолството на САЩ доброволно, след като прекарал там шест дни. В кратката си информация Синхуа посочва, че китайското външно министерство е поискало извинения от САЩ за това, че китайски гражданин е влязъл в посолството им. Такива обаче не последваха.

"САЩ се отнесоха към случая на слепия правозащитник по начин, който отразяваше неговия избор и нашите ценности. От решаващо значение е Пекин да гарантира, че ще престане да го преследва. Американското правителство и народ ще останат ангажирани с г-н Чън и семейството му през следващите дни, седмици и години", коментира Клинтън.

Чън решил да остане в Китай, след като властите му обещаха да се отнасят към него като към редови гражданин, каза американски дипломатически източник в Пекин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Правозащитникът не е поискал политическо убежище в САЩ, а китайското правителство му е гарантирало, че в родината си ще е в безопасност.

Чън си спечели враждебността на местните власти след като изкара наяве случаи на принудителни аборти. Упоритото му настояване за правосъдие и наложеният му от властите тормоз привлякоха вниманието на правителствата на САЩ и други държави. Дисидентът си спечели привърженици сред мнозина от обикновените китайци, пише АП.

След като избяга от дома си, Чън остави видеопослание, в което искаше от китайското правителство да гарантира сигурността на семейството му.

Бягството му в посолството на САЩ създаде криза по проблема с човешките права между Вашингтон и Пекин в момент, когато те се опитват да стабилизират отношенията си, за да се борят със световната икономическа криза и с проблемите на райони от Иран и Сирия до Северна Корея.

Случаят с Чън вероятно ще подложи президента Барак Обама на атаки от най-вероятния му опонент на изборите през ноември в лицето на републиканеца Мит Ромни.

Ромни вече поиска от Обама да не отстъпва пред Пекин. Предаването на Чън на китайските власти без подходящи гаранции би предизвикало остри критики и от правозащитната общност в САЩ, която е един от основните поддръжници на президента, пише още АП.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?