Китайски дисидент размисли и вече иска да напусне страната заради семейството си

Незрящият китайски правозащитник Чън Гуанчън иска да замине от Китай със самолета на американския държавен секретар Хилари Клинтън, съобщи в четвъртък американският сайт "Дейли Бийст", цитиран от Франс прес.

Чън прекара шест дни в посолството на САЩ в Китай след като избяга от домашен арест. Той напусна в сряда американската дипломатическа мисия, след като получи гаранции от Китай за сигурността си, уточнява Вашингтон.

Но след среща със семейството си Чън заяви днес за Франс прес, че не се чувства в безопасност и иска да напусне Китай.

"Най-голямата ми надежда е да замина възможно най-скоро със семейството си за САЩ в самолета на Хилари Клинтън", заяви Чън за американския сайт "Дейли Бийст".

Държавният секретар на САЩ участва в Пекин в китайско-американски стратегически и икономически диалог. Тя ще отпътува в събота от китайската столица за Бангладеш, а след това за Индия.

САЩ признават, че Гуанчън иска да напусне Китай и разговарят с него за бъдещето му и това на семейството му, заяви днес говорителят на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд. Чън е заявил пред американски представители, че е променил мнението си след споразумението от вчера, което предвиждаше той да остане в Китай, добави тя.

"Ясно е, че през последните 12-15 часа семейството му е променило мнението си да остане в Китай", заяви Нюланд в Пекин. "Ще водим още консултации с тях, за да разберем по-добре какво искат и да разгледаме възможностите, които им се предлагат", допълни говорителката. Тя уточни, че Чън е разговарял два пъти днес с американски представители и със съпругата си.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?