Китайски дисидент затворник взе Нобел за мир

Китайски дисидент затворник взе Нобел за мир

Осъденият на 11 години затвор китайски дисидент Лю Сяобо е тазгодишният носител на Нобел за мир, обяви в петък Норвежкият комитет по наградите.

Наградата на Лю се връчва за "дългата му и мирна борба за фундаментални човешки права в Китай".

"Комитетът отдавна вярва, че има тясна връзка между човешките права и мира", бе съобщено на церемонията.

Дисидентското досие на петдесет и четири годишният Лю Сяобо е дълго. Той участва в събитията на площада Тянанмън през 1989 г., заради което без присъда е лежал в затвора две години. През 1996 г. е осъден на три години трудов лагер заради отправени призиви за освобождаването на участниците в протестните действия през 1989 г.

Последната присъда срещу Лю е от миналата Коледа и е заради съавторството му в "Харта-08". Манифестът, подписан от над 10 хил. души, призовава за реформи в политическата система на Китай и настоява за спазване на правата на човека.

Лю е професор по китайска литература. До 1989 г. е преподавал в Пекинския университет, но след събитията на Тянанмън му е забранено да преподава с държавни образователни заведения в Китай. Също така е издадена забрана за публикуване на негови работи в страната.

По информация на СиЕнЕн, при телевизионното предаване на обявяването на лауреата в Осло, телевизионната компания на Китай е заглушила сигнала.

Изборът на лауреата бе в известна степен очакван и разгневи Пекин, чиято политическа и икономическа мощ в последните години расте.

Китай вече предупреди, че присъждането на Нобеловата награда за мир на Лю ще бъде възприето като "неприятелски жест", който би могъл да навреди на отношенията между Китай и Норвегия в момент, в който двете държави преговарят за двустранно търговско споразумение.

Китайското външно министерство привика норвежкия посланик, за да изрази протеста и несъгласието си с присъждането на приза, а китайският посланик в Осло е поискал среща в норвежкото външно министерство, за да изрази своя протест.

“Това е оскверняване на наградата за мир“, се посочва в изявление на говорителя на външното министерство на Китай.

“Действията (на Лю) са диаметрално противоположни на целите на Нобеловата награда. Повелята на Нобел е призът да се присъди на някой, който допринася за мира между хората, международните приятелства и разоръжаването“, се допълва в изявлението.

"Лю Сяобо е престъпник, който е осъден за нарушаване на китайските закони", се казва още в декларацията на китайското външно министерство,

Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек обаче призова китайските власти незабавно да освободят Лю. Той приветства решението на Норвежкия комитет и отбеляза, че Лю е отстоявал ценности и основополагащи свободи, които ЕС и ЕП смятат за основа на обществото.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че проповядваните от Лю ценности “са същността на Европейския съюз“. Германският външен министър Гуидо Вестервеле определи решението като “смело“, а френският външен министър заяви, че това е “силно послание до всеки, който се бори мирно за проповядването и защитата на човешките права“.

Председателят на Норвежкият комитет Торбьорн Ягланд заяви пред Ройтерс, че “ние трябва да говорим, когато другите не могат“ и “трябва да имаме правото да критикуваме Китай, докато страната бележи растеж“. Според него за комитета би било много вредно, ако някой може да каже “не смейте да давате наградата заради нечия икономическа и политическа мощ“.

Далай Лама, чиято Нобеловата награда за мир през 1989 г. разгневи по подобен начин Китай, заяви, че наградата изразява признанието на международната общност към нарастващите гласове сред китайците за политически и конституционни реформи в Китай.

Съпругата на Лю - Сиа, каза, че е изненадана от наградата, след като животът ѝ досега е бил пълен с толкова много лоши неща. “Наградата не е само за Сяобо, а за всеки, който работи за човешките права и справедливост в Китай“, заяви тя в емоционално интервю по телефона за телевизия от Хонг Конг.

Пред Ройтерс тя заяви, че приятели на Лю постоянно са му казвали, че вярват, че той ще спечели наградата за мир и това ще е възможност за промяна на Китай.

“Сяобо е невинен. Конституцията гарантира свободата на словото. Властите първи нарушиха закона“, каза Сиа.

През 2010 г. Нобеловата награда за мир се връчва за 91 път. Досега нейни лауреати са били 97 души и 23 организации, като в някои случаи призът е връчван едновременно на двама или повече лауреати. Стойността на наградата е 10 млн. шведски крони или около 1 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от