Китайски фирми договориха внос на българско вино и олио

С подписването на договори за внос на българско вино и слънчогледово олио приключа провел се в София Българо-китайския бизнес форум, съобщиха от Българската търговско-промишлена палата, домакин на проявата, чиято цел е да стимулира стокообмена между двете страни.

 

Договор за износ на вино за 5 млн. долара подписаха “Винпром Пещера” и китайската компания “Синофарм пластик“ (Sinopharm plastic), а контрактът на фирмата “Кабакум груп“ със “Синофарм Груп“ (Sinopharm Group) за доставка на слънчогледово олио е за 1.5 млн. евро.

 

В рамките на форума са проведени многобройни двустранни бизнес срещи между 14 китайски компании и над 80 български участника..

 

Китайският посланик Гуо Йеджоу, подчерта, че срещата се провежда в контекста на изявление на премиера на Китай Ли Къцзян за намеренията на страната да отпусне 10 млрд. щатски долара кредит за страните от Централна и Източна Европа. Средствата ще бъдат насочени за засилване на сътрудничеството със страните от региона и подобряване на тяхната инфраструктура.

 

Бао Линг, зам.генерален директор на департамента за външна търговия към министерството на търговията на Китай, информира за средно годишна тенденция на ръст с 31.7% на стокообмена между двете страни. Вносът от Китай в България за периода 2009-2012 г. нараства с 80%.

 

В поздравителен адрес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев посочи, че при износа на България извън Европейския съюз Китай заема второ място след Турция. Тенденцията показва, че в следващите години Китай ще се превърне в най-големия вносител на селскостопанска продукция в световен мащаб. Страната е и най-големият пазар за алкохолни напитки в света, акцентира министърът.

Споделяне

Още от Бизнес