Китайски фирми ще инвестират в индустриалната зона край София

Китайски фирми ще инвестират в индустриалната зона край София
Китайски фирми ще бъдат насърчавани да инвестират в бъдещата индустриална зона в Божурище край София и приоритетно ще оперират на територията ѝ, предвижда подписан във вторник в Хаджун Меморандум за насърчаване на двустранното икономическо и търговско сътрудничество между България и Китай. Документът бе парафиран от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и генералния директор на Департамента по търговия на провинция Джъдзян Дзин Юнхуей.

“Изграждането на българо-китайска индустриална зона е важна и много конкретна стъпка към ефективно привличане на китайски инвестиции”, заяви след подписването Трайков. “Стратегията за развитие на китайския бизнес и производство залага на бързо навлизане на международните пазари с високо-технологични решения и иновации, зелени производства, отговорност към природата и обществото, качествена и висококвалифицирана работна ръка. Това са и нашите приоритети”, допълни българският министър.

Според него със свежите китайски пари можем да стимулираме българската икономика и индустриалното развитие по бърз и наистина ефективен начин.

Миналата седмица кабинетът на Борисов взе решение да се апортират в капитала на "Национална компания индустриални зони" четири държавни терена с обща площ близо 1914 декара. Терените са един до друг в землището на с. Гурмазово, община Божурище.

Бъдещата индустриална зона край София ще предоставя на фирмите пълен комплект услуги – спедиция, складова база, оформяне на митническа документация и др. Предварителен интерес към участие в проекта са заявили компании в секторите електроника, асемблиране, както и съпътстващи производства на автомобилостроенето, черна и бяла техника, уточни министър Трайков. Предвижда се планирането и изграждането на инфраструктурата да завърши до 2 години, като паралелно ще се провеждат и разговори с инвеститори.

На среща с Джао Худжу, партиен секретар на провинция Джъдзян и председател на Събранието на народните представители, министър Трайков обсъди възможностите за бизнес партньорство между двете страни и разнообразието на българския туристически продукт за привличане на туристи през цялата година.

Посещението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма в Китай продължава в сряда с присъствието му на подписването на договор за доставка на българска машиностроителна продукция за леене с противоналягане между CPC Европа и KSM Dongflag – Changhun и ще посети иновативната компания Beijing Feiyashi Technology Development Co, Националната корпорация за електрическо оборудване CNEEC, Гуандунската ядрена групировка и др.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?