Китайски хай тек компании с интерес към "София Тех Парк"

Китайски хай тек компании с интерес към "София Тех Парк"

Възможност за участие на високотехнологични китайски компании в "София Тех Парк" обсъдиха в четвъртък министърът на икономиката Емил Караниколов и посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу.

"Търсим международни партньори за участие в проекта. Той предоставя добри условия за китайски компании и институти, обмислящи разширяване на техните научно-изследователски и развойни центрове в Европа", каза Караниколов след срещата, цитиран от икономическото ведостство.

Възможните области за сътрудничество са в изграждане на собствени или съвместни лаборатории за научни изследвания и иновации, сътрудничество с водещи български научни институции, като и демонстрационни площи за китайски високотехнологични фирми, посочи икономическият министър.

"В "София Тех Парк" има отлични възможности за съвместна работа. В момента стимулираме технологичните паркове в Китай да търсят възможност за изпращане на инкубатори в България. Заедно с инкубаторите ще дойде и пазарното търсене, както и средства, които ще помогнат за превръщане на научните резултати в индустрия", каза от своя страна посланик Джан Хайджоу.

На срещата са били обсъдени още и вариантите за засилване на икономическото и външнотърговското сътрудничество.

Стартирани са общо 28 процедури за регламентиране вноса в Китай на български земеделски и хранителни продукти, от които са финализирани три. Очаква се скоро да приключи и процедурата за мляко и млечни продукти.

"Благодарим на посолството на Китай и разчитаме китайските власти да съдействат за ускоряване на процедурите за внос на български земеделски и хранителни продукти", каза Караниколов.

Китайската страна активно изследва начините за засилване на сътрудничеството с България, зави Джан Хайджоу.

"Износът към Китай трябва да се увеличи и трябва да създадем баланс в търговията между двете страни. Според нас земеделието има широка сфера на обхват и в това число влиза търговията, производството на продукти, откриването на нови пазари и нови технологии за преработка на храни. Китайската страна придава огромно значение на българските селскостопански продукти", каза Джан Хайджоу.

Той добави, че ако двете държави искат да повишат стокообмена си, трябва да работят за популяризиране на българките продукти в Китай и разширяване на каналите за търговия.

За десет години българският износ за Китай нараства над 6 пъти – от 78 млн. долара през 2006 г. до близо 480 млн. долара през 2016 г.

В същото време вносът от Китай нараства с далеч по-умерени темпове, но от значително по-висока база, - от 961 млн. долара през 2006 г. до над 1.149 млрд. долара през 2016 г.

Китай заема второ място, след Турция, сред експортните ни дестинации извън ЕС.

През първите три месеца на 2017 г. двустранният стокообмен се равнява на 462.1 млн. долара, което е ръст от 9.22% спрямо същия период на 2016 г.. Българският износ е на стойност 175.1 млн. долара (+ 28.2%) и внос на стойност 287 млн. долара (+0.2%).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?