Китайски хакери ударили испански лаборатории, работещи по Covid ваксина

Китайски хакери ударили испански лаборатории, работещи по Covid ваксина

Китайски хакери са откраднали данни от испански лаборатории, разработващи ваксина срещу коронавирус, съобщи днес испанският в. "Паис", цитиран от Франс прес и БТА.

Новината идва в момент, когато лаборатории по целия свят се надпреварват в създаването на ваксина срещу болестта Covid-19, отнела живота вече на повече от 940 000 души и заразила над 30 милиона души по света.

Директорката на Националния център за разузнаване на Испания (CNI) Пас Естебан, цитирана от "Паис", твърди, че хакерите са предприели "особено опасна кампания, не само в Испания, срещу лаборатории, работещи за създаване на ваксина", без да дава повече подробности за кибератаката.

Пред журналисти вчера шефката на испанското разузнаване между другото предупреди за "качествено и количествено" нарастване на броя на кибератаките по време на карантината, при което хакерите атакуват "чувствителни сфери, като здравеопазването и фармацевтичния сектор".

Увеличаването на кибератаките срещу страни, разработващи ваксина срещу коронавируса, принуждават тези държави да засилят връзките между националните си разузнавания, добави директорката.

Според източници на в."Паис", повечето кибератаки са извършвани от хакери от Русия или Китай, често свързани с държавни организация, но също и с криминални и университетски структури, които след това извличат печалба от откраднатите данни, посочва АФП.

Споделяне

Още от Свят