Китайски и индийски фирми замесени в CO2-скандал

Китайски и индийски фирми замесени в CO2-скандал

От шест месеца в света се вихри скандал, свързан с търговията с квоти за парникови газове, пише в неделя британският вестник "Телеграф", цитиран от БТА.

Скандалът вече е придобил такива размери, че дори ООН и ЕС обявиха, че макар и със закъснение, те предприемат мерки да прекратят досегашните порочни практики.

"Същността на скандала е в това, че няколко китайски и индийски компании преднамерено произвеждат изключително мощен "парников газ", за който ние, данъкоплатците в западните държави, включително и във Великобритания, след това им плащаме милиарди евро", посочва вестникът.

Механизмът за чисто развитие бе създаден през 1997 г. по силата на Договора от Киото и се управлява от ООН. Този механизъм позволява на компании в развитите страни да си купуват "кредити", които им позволяват да продължат да емитират парникови газове до 2030 г. "Кредитите" се продават, с посредничеството на много добре платени брокери, от фирми в развиващите се страни, които могат да докажат, че са намалили своите вредни емисии.

Според вестника, най-доходният компонент от пазара в парникови газове е производството на хлоро-флуоро-въглероди, които са много по-вредни от въглеродния двуокис.

Разрешение за производство на това съединение е било дадено и на няколко китайски и индийски фирми, чието основно производство е специфичен вид хладилен газ, известен с търговското наименование "Ейч Си Еф 22". Страничен продукт на това производство е "Ейч Си Еф 23", който е с 11.700 пъти по-силно въздействие като "парников газ" от въглеродния двуокис.

Твърдейки, че са унищожили получените количества "Ейч Си Еф 23", компаниите претендират, че според механизма за чисто развитие могат да продадат "кредити" за милиарди долари на западни компании.

През 2009 г. унищожаването на хлоро-флуоро-въглероди е генерирало повече от половината кредити, закупени по силата на механизма за чисто развитие. Общият обем на този пазар се оценява на близо 17 милиарда евро, посочва "Телеграф".

Преди две седмици ООН обяви, че спира плащанията на пет китайски фирми, докато не привърши разследването на тяхната практика за производство на хладилен газ и търговията с "кредити" за унищожени вредни съпътстващи продукти. ЕС също се готви да спре плащанията за "кредити" от хлоро-флуоро-въглероди поне до 2013 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Greenpool

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?