Китайски компании имат интерес към концесиониране на летище "Пловдив"

Министърът на икономиката Божидар Лукарски се срещна с Чангцинг Джанг от Hainan Longquanren Century Invest and Development Co. Китайската компания има интерес към концесията на летище "Пловдив"

Китайски компании проявяват интерес към концесиониране на летище "Пловдив" и превръщането му в логистичен център за Европа и Азия. Това стана ясно на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски с Чангцинг Джанг от Hainan Longquanren Century Invest and Development Co, съобщи Министерството на икономиката.

Компанията е китайския партньор на "Евро-китайска зона за икономическо развитие", която е част от икономическа зона "Тракия".

Група от китайски компании искат да се включат в изграждането на логистичен и търговски център в Пловдив, където европейски и български продукти ще могат да се представят и изнасят на азиатските пазари, каза Чангцинг Джанг.

Партньорски шоу-рум центрове пък могат да бъдат открити в свободните зони в Китай.

Китай залага много на бъдещето на електронната търговия, която се очаква да стане най-важният двигател на азиатската икономика, посочи Чанцинг Джанг.

Много често в големите платформи за електронна търговия обаче се предлагат фалшиви европейски продукти, а чрез подобни центрове, клиентите ще могат да се уверят в качеството на стоките, обясни Чангцинг Джанг. Според него по този начин ще се избегне голямата верига посредници между европейските и китайските потребители.

В рамките на Евро-китайската зона за икономическо развитие в Пловдив китайската страна има намерение да изгради и зали за провеждане на форуми и срещи, както и евро-азиатски университет.

Чангцинг Джанг информира министър Лукарски за икономическия план "Нов път на коприната", лансиран от китайския президент Си Цзинпин на Азиатския икономически форум в Боао, Хайнан в края на миналата седмица.

Към плана, целящ да подобри търговските връзки с Европа е учреден фонд от 40 млрд. долара, в който България може да участва с проекти, посочи китайският бизнесмен.

На срещата беше договорено китайски инвеститори да посетят България през май, за да се запознаят на място с възможностите за инвестиции у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес