Китайски милиардер иска убежище в САЩ

Китайски милиардер иска убежище  в САЩ
Живеещият в изгнание китайски милиардер Го Вънгуей, който обвинява в корупция някои от най-висшите служители на Китайската комунистическа партия, подаде молба за политическо убежище в САЩ, съобщи Ройтерс, като се позова на в. "Ню Йорк таймс".
 
Американското издание цитира адвокат от Вашингтон, според когото Го е кандидатствал за убежище, защото отправяните от него обвинения са го превърнали в "политически противник на китайския режим". Милиардерът живее в Ню Йорк и е в САЩ с туристическа виза, която изтича тази година.
 
Говорител на китайското външно министерство каза, че не е запознат със ситуацията.
 
Го, който напуснал Китай през 2014 г., се превръща в политическа заплаха за китайското правителство във важна година. Той дава ясно да се разбере, че иска да разстрои свиквания веднъж на пет години конгрес на Китайската комунистическа партия, който трябва да започне на 18 октомври.
 
През април Интерпол издаде "червено предупреждение" за арестуването му по искане на Китай, а в китайските държавни медии той е обвиняван в различни престъпления, включително подкупи, измами и незаконно присвояване. Бизнесменът отрича обвиненията. 
 
В САЩ Го е съден за клевета от китайски граждани и компании.
Споделяне

Още от Свят