Китайски пари вдигат офертата на "Барклис" за ABN

Китайски пари вдигат офертата на "Барклис" за ABN

Правителствата на Китай и Сингапур станаха ключови инвеститори в "Барклис", помагайки на британската фирма да вдигне предложението си за холандската банка ABN Amro, предаде ББС в понеделник.

Китайската банка за развитие (CDB) и "Темасек", инвестиционната банка на сингапурското правителство, вложиха 2.4 млрд. британски лири (3.6 млрд. евро) в "Барклис".  По-нататък те ще инвестират 6.5 млрд. паунда, ако ABN приемат.

От "Барклис" казаха, че сега ще платят 67.5 млрд. евро в брой и в дялове за холандската банка.

Група, водена от Шотландската кралска банка (RBS), също се съревновава за ABN и текущата ѝ оферта е по-висока от офертата на "Барклис".

След като станаха известни азиатските връзки на "Барклис", акциите на компанията се повишиха с 2 процента.

Според ББС, "Барклис" се надява, че новата връзка с CDB ще ѝ донесат стотици милиони паунда печалба от новия бизнес в китайската икономика.

Ако "Барклис" придобие ABN, китайското правителство ще притежава 7.7 процента от увеличаващата се група. То предвиди залог, който да не надвишава 9.9 на сто от групата през следващите три години. По-малкият залог от около 3 процента ще бъде поет от "Темасек", която е собственост на правителството на Сингапур, но взема независими инвестиционни решения.

Изпълнителният директор на "Барклис" Джон Варлей каза, че е напълно спокоен след намесата на китайците. "Това е най-голямата външна инвестиция, която те са правили и за нея бе избрана "Барклис", заяви той. "Това ще има значително и позитивно влияние върху глобалния пазар", допълни той.

Китайското правителство има 1.2 трилиона долара резерв за инвестиции, повечето от които се намират в американски трезори или под формата на държавни облигации, припомня ББС.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?