Китайски политик блокирал полицейското разследване срещу съпругата му

Бо Силай

Китайският политик Бо Силай първоначално се е съгласил полицията да разследва съпругата му за планиране на убийството на британския бизнесмен Нийл Хейуд, но после е променил решението си и е уволнил началника на полицията в град Чунцин, заявиха източници, цитирани от Ройтерс във вторник.

Разкритието предлага нови подробности за драматичния разрив в отношенията между бившия лидер на Китайската комунистическа партия в Чунцин и местния полицейски шеф Ван Лицзюн, който бил негов доверен човек.

Вчера Ройтерс съобщи, че Хейуд бил отровен през ноември, след като заплашил, че ще разгласи плана на съпругата на Бо Силай - Гу Кайлай, да изнесе пари в чужбина.

Според цитираните източници през януари Ван представил на Бо доказателства, навеждащи на мисълта, че съпругата на партийния лидер е замесена в смъртта на британския бизнесмен. Бо толкова се разгневил, че наредил на Ван да напусне, но след като се успокоил, му казал да се върне и дал признаци, че ще остави разследването да продължи.

Няколко дни по-късно обаче променил решението си и уволнил началника на полицията, очевидно в опит да спре разследването и да защити съпругата си и своята кариера.

Ван избягал през февруари в американското консулство в близкия град Чънду, явно за да потърси убежище. Така станал известен разривът между него и Бо, а по-късно били разкрити официалните подозрения за участието на съпругата на политика в убийството на Хейуд.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?