Китайски проповедници на "края на света" ще го посрещнат в ареста

Китайски проповедници на "края на света" ще го посрещнат в ареста

В Китай бяха арестувани близо хиляда членове на християнската секта "Всемогъщ Бог", която разпространява слухове за предстоящ апокалипсис на 21 декември. Култът, основан през 1990 г. в централната китайска провинция Хънан, обещава избавление на всеки, който се присъедини към него преди настъпването на тази дата.

Повечето от задържаните са в "административен предварителен арест" за 5 до 10 дни по обвинения за нарушаване на обществения ред.

По данни на китайски медии, цитирани от АФП, членовете на сектата убеждавали, че на 21 декември 2012 г., съгласно календара на маите, ще настъпи краят на света. Ще последват три дни тъма, а земята ще бъде връхлетяна от цунами, земетресения, епидемии и други бедствия. След това ще дойде нова ера, в която ще управлява "Исус - жена".

Освен това членовете на сектата са призовавали да се унищожи "червеният змей" на комунизма.

Арестите в Китай вървят от 10 декември. Най-много членове на сектата - над 400 души - са арестувани в провинция Цинхай. При арестите били конфискувани позиви,
компакдискове с видеозаписи, книги и компютърни материали на апокалиптична тематика с послания и проповеди на тема "Краят на света и как да го преживеем", "Съвет преди катастрофата: хората на Сатаната ще изчезнат" и други. В един от позивите, цитиран от агенция Синхуа, се твърди, че "само "Всемогъщ бог" може да
спаси хората и всички, които се противят на бога, ще отидат в ада".

"Култът е различен от другите религии. Те разпространяват слухове за края на света", заяви полицейски служител.

Арестуваните членове на сектата, на възраст от 18 до 58 години според полицията в осемте провинции, обхванати от вълната от арести, "са се занимавали с разпространение на слухове и с вербуване на нови членове".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?