Китайски разказвач на халюциниращо реални истории взе Нобел за литература

Китайски разказвач на халюциниращо реални истории взе Нобел за литература

Китайският писател Мо Ян спечели Нобелова награда за литература за 2012 г., съобщиха от Кралската академия на науките на Швеция в четвъртък. Ян е отличен заради "предизвикващия халюцинации реализъм, с който смесва народни приказки, история и съвременност".

Комитетът сравни литературните светове на Мо Ян със създадените от Уилям Фокнър и Габриел Гарсия Маркес и отбеляза, че прозаикът черпи теми от древната китайска литература и фолклорните традиции. В родината му пък го наричат "китайския Кафка".

57-годишният Мо Ян става първият китайски писател с Нобелова награда за литература в 111-годишната им история. През 2000 г. призът бе даден на китайския автор Гао Синдзиен, който обаче живее в Париж, има френско гражданство и се смята за принадлежащ към френската литература.

Мо Ян е почетен доктор по филология на Отворения университет на Хонг Конг. Името, с което е познат в литературните среди обаче е псевдоним, който в превод от китайски означава "мълчи". Истинското му име е Гуан Мое.

Той е определян като един от най-популярните на Запад китайски автори. През 2005 г. сп. "Тайм" го обяви за "един от най-известните, често забранявани и широко плагиатствани китайски писатели".

Досега Мо Ян има издадени 11 романа, част от които са посветени на селския живот. Най-известният му роман е "Червено сорго", който разказва история от 1920-30-те години за млада китайска селянка, насилствено омъжена от родителите си за богат и болен от проказа мъж. За популярността на романа включително в чужбина допринася и едноименната екранизация, направена от режисьора Чжан Имоу и спечелила Златна мечка на кинофестивала в Берлин през 1987 година.

Обявяването на наградата, както всяка година, бе предшествано от серия от спекулации, в които като фаворит за наградата тази година бе сочен японският писател Харуки Мураками. "Гардиън" писа, че е много по-вероятно обаче академията да отсъди в полза на сирийския автор Адонис с оглед на продължаващия конфликт в страната му. Изданието смяташе, че шансовете на Уилям Тревър и Алис Мънро са спаднали значително през последните дни, макар досегашният опит да показва, че всякакви предварителни предположения винаги са далеч от крайния резултат.

Нобелова награда се връчва от 1901 г. насам. Оттогава досега са раздадени 109 отличия на писатели, предишното от които отиде при шведския поет Томас Транстрьомер, който има над 15 колекции с поезия. През 2011 г. академията го удостои, тъй като "чрез своите концентрирани, полупрозрачни образи той ни дава свеж допир с реалността".

Мо Ян ще получи 8 млн. шведски крони.

Споделяне

Още по темата

Още от