Китайски туристи по социални програми ще компенсират отлива на руските

Целта е броят им да нарасне от 16 000 на 216 000 за много кратък период

Китайски туристи по социални програми ще компенсират отлива на руските

Китайски туристи по социални програми ще компенсират отлива на руските. Целта е броят им да нарасне от 16 000 през миналата година на 216 000 за много кратък период. Предстои да бъде подписано споразумение и план за действие към него, за задълбочаване на сътрудничеството и увеличаване на туристопотока между България и Китай. За това са се разбрали мистърът на туризма Николина Ангелкова и председателят на Китайската национална туристическа администрация (CNTA) Дзиндзао Ли, който е на работно посещение у нас по нейна покана, съобщи Министерството на туризма в понеделник.

Основна тема на разговора между двамата са били възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество в сектора и мерки за повишаване обмена на туристи.

Гоним десетократно увеличение на китайските туристи

През миналата година България е била посетена от близо 16 хил. китайски граждани, което е над 30% ръст спрямо 2013 г. От тези визити близо 14 хиляди са били с цел туризъм, е посочено в съобщението на ведомството.

"Тази статистика показва постоянно растящия интерес на китайските туристи към България като атрактивна европейска дестинация. С общи усилия съм убедена, че за много кратък период от време можем да посрещаме по 216 хил. китайски туристи, а защо не и повече", каза министър Ангелкова.

Китайските туристи заемат все по-голям дял в общия туристически поток в Европа. Според прогнозите техният брой ще достигне 12 млн. души през 2019 г. Традиционно китайците пътешестват в периода май-октомври, като 90% от пътувания са индивидуални. Близо половината китайски туристи пътуват с членове на семействата си и това е неразделна част от живота на средната класа. Наблюдава се засилен интерес и на застаряващото население в Китай към пътуванията.

Предлагаме комбинирани маршрути със страните от региона

България работи за създаване на общи туристически продукти със страните от региона, които да предложат на китайските туристи. От страна на китайската делегация силен интерес е бил проявен както към комбинираните маршрути в региона: България – Турция – Гърция и България – Румъния – Сърбия, така и към страните-членки на ЕС, е посочено в съобщението.

В ход е и създаването на българо-румънски туристически информационен център в Китай.

Работи се и по облекчаване на процедурите за издаване на визи, така и за увеличаване на консулските ни представителства в Китай, при засилен интерес.

Подготвя се и тур за журналисти и туроператори от Китай, които да посетят страната ни и да видят някои от най-големите ни забележителности, каза министър Ангелкова.

Табели на китайски

Дзиндзао Ли е посочил, че за да се увеличат туристите от Китай е важно и създаването на допълнителни удобства - информация на китайски език на туристическите обекти, лесни и удобни транспортните връзки, храна, съобразена с техния вкус и др.

Особен интерес китайската делегация е проявила към комбинираните туристически оферти, съчетаващи културни маршрути, СПА процедури и зимни спортове.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?