Китайски журналисти протестират срещу цензурата

Китайски журналисти протестират срещу цензурата

Десетки поддръжници на един от най-либералните китайски вестници демонстрираха в понеделник пред неговата централа в Гуанчжоу, столица на южната провинция Гуандун, в необичаен за Китай протест срещу цензурата, настоявайки за оставката на партийния шеф на пропагандата в провинцията, предаде Ройтерс.

Това е тест за ангажимента за реформи, поет от новия китайски комунистически лидер Си Цзинпин, отбелязва агенцията.

Скандалът започна миналата седмица, когато новогодишното обръщение на вестника ("Южен седмичник"), призоваващо за реформи, било променено от отговорниците по пропагандата с друго, възхваляващо постиженията на партията, предаде ББС.

Екипът е написал две писма с призив към завеждащия пропагандата в провинцията да се оттегли. Следващ скандал е избухнал заради контрола върху микроблога на изданието.

Пред редакцията на вестника се събраха негови привърженици. Някои от протестиращите носеха плакати, на които пише: "Искаме свобода на пресата, конституционализъм и демокрация".

Полицията не се намеси в демонстрацията пред офиса на вестника. Това е признак, че новото правителство на Гуандун, ръководено от Ху Чунчуа, изгряваща звезда на китайската политическа сцена, предпочита да пипа внимателно, за да възпре надигащия се обществен гняв заради цензурата, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Протестиращите, повечето млади хора, оставяха на земята написани на ръка листчета с текст като "свободата на изразяване не е престъпление" и "китайският народ иска свобода". Мнозина носеха жълти хризантеми като символ на скръб за смъртта на свободата на печата.

В неделя вечерта в официалния микроблог на "Южен седмичник" бе отречено, че статията е била сменена заради цензура, като бе заявено, че "слуховете в интернет са неверни". Тези коментари предизвикаха критики от китайски интернет потребители. Много от журналистите на изданието се разграничиха от изявлението в микроблога, който според тях е е контролиран от ръководството, и се заканиха да стачкуват. В интернет имаше и няколко отворени писма, призоваващи за оставка на шефа на пропагандата в Гуандун.

Споделяне

Още от Свят